Etusivulle

AGM

Sähköviritteiset

MP/40

ANGS/tuntematon

Sähköviritteiset

MG/42

Classic Army

Sähköviritteiset

Armalite M15A4 Rifle
H&K MP5 A2
H&K MP5 A3
H&K MP5 SD3
H&K MP5 SD5

Craft Apple Works

Kaasutoimiset

M79

DBoys

Jousitoimiset

Kar98K

Hudson

Kaasutoimiset

M3A1 Grease Gun

ICS

Sähköviritteiset

ICS AK-74M
M4A1 (CAR-97)

KSC

Kaasutoimiset

Glock 19
Glock 26
H&K Mk23 SOCOM
Ingram M11 A1

Kuan Ju Works

Kaasutoimiset

Beretta M9 Full Metal
Glock 23

KWA

Kaasutoimiset

Cz75 2nd Version

KWC

Kaasutoimiset

Colt M16 Shorty

Marushin

Jousitoimiset

Mauser Kar98K SSB
Mossberg M500

Kaasutoimiset

M1 Carbine MAXI
Mauser M712 MAXI SSB
Mossberg M500
Mossberg M500 Slugster MAXI

Maruzen

Jousitoimiset

APS-2 Extra
APS-2 Original Version
APS-2 Sniper Version
Remington CA870

Kaasutoimiset

H&K MP5K A4 Kurz
Maruzen M870 Black Version
Micro Uzi

Sun Project

Jousiviritteiset

Remington M40 A1

Tanaka

Kaasutoimiset

Luger P.08
Mauser Kar98K

Tokyo Marui

Jousitoimiset

Benelli M3 Super 90
Benelli M3 Super 90 Shorty
Colt M203
SPAS 12
SPAS 12 Folding Stock
VSR-10 Pro Sniper
VSR-10 Real Shock
Walther P.38

Kaasutoimiset

Beretta Tactical Master
Colt Python 4"
M1911 A1
P226

Sähköviritteiset

AK-47
AK-47 βeta Spetsnaz
AK-47 Spetsnaz
AK-47S
Colt CAR-15
Colt M16 A1
Colt M16 A2
Colt M16 Vietnam Version
Colt M4A1
Colt M733
Colt XM177 E2
FA MAS F1
FA MAS SV
FN P90 PDW
FN P90 PDW TR
H&K G3 A3
H&K G3 A4
H&K G3 SG/1
H&K G36C
H&K MP5 A4
H&K MP5 A5
H&K MP5 RAS
H&K MP5 SD5
H&K MP5 SD6
H&K MP5K A4 Kurz
H&K MP5K A4 PDW
H&K PSG-1
IMI Uzi SMG
M14 Wood stock
MC51
SIG SG 550
SIG SG 551
SIG SG 552 SEALS
Steyr AUG Military Version
Steyr AUG SR
Thompson M1A1

Sähköviritteiset pistoolit

Glock 18C

TOP

Sähköviritteiset

M60 DX
M60 E3
M60 E3 Long
M60 Shorty
M60 STD

UHC

Jousitoimiset

Desert Eagle .44

Western Arms

Kaasutoimiset

Para Ordnance P14-45

Viimeksi päivitetty
2004-12-04

M15 A4 Rifle
CA M15 A4
Kuva valmistajan kotisivuilta.

Ominaisuus Muovikuula-ase Oikea ase
***
Valmistaja Classic Army, Taiwan Armalite, USA
Toimintaperiaate Sähköviritteinen jousi, sarjatuli Ruutikaasu, Sarjatuli
Valmistusvuosi 2003
Piipun pituus 510 mm 508 mm
Pituus 1000 mm 1000 mm
Paino 3.143 kg 3.538 kg
Lipaskapasiteetti 300 (68, 190, 330 jne) 30
Ammus 6mm muovikuula 5.56x45 mm NATO
Tulinopeus laukausta/min 900 laukausta/min
Lähtönopeus 95 m/s (0,2g) 991 m/s
Lähtöenergia 0.9 J 1712 J
Rataslaatikko Vahvistettu versio 2
Akku 8,4-12v 1300mAh Large
Rakenne
Muovia kädensuoja, tukki ja kahva, loput metallia.
Yksiosainen piippu yhdistettynä metallirunkoon, ase ei kärsi Maruin vastaavien piipunheilunnasta.
Paranneltu kenttäpurku on kestävämpi.
Erikoisominaisuudet
Kenttäpurku.
Hop-up.
Irroitettavan kantokahvan alla tähtäinkisko.
Piipunsuussa 14/1mm vastapäiväiset kierteet.
Plussat ja miinukset
+ Jämäkkä, tarpeeksi metallia
+ Selkeä parannus Maruin malliin niin materiaalien kuin rakenteenkin osalta
+ Halpa hinta suhteessa siihen mitä saa
- Maanantaikappaleita vieläkin liikkeessä
Manuaalit
M15 A4 Rifle, Carbine ja Tactical Carbine

Historiaa

Aseen esikuva on jenkkiläisen Armalite-firman valmistama klooni jenkkiarmeijan M16 A2 -kivääristä flat-top, eli tähtäinkiskolla varustetulla, -rungolla. Armalite suunnitteli AR-15 -kiväärin, jolle M16 pohjautuu. Armeijan tuotantosopimus annettiin kuitenkin Coltille, joka siitä (Vietnamin sodan alkuajoista) lähtien on yksin vastannut aseen kehitystyöstä. Armalitella on omat tyyppimerkinnät siksi, että vain Colt saa käyttää jenkkiarmeijan virallisia M16 jne. tyyppimerkintöjä.
Armalite myy aseita Yhdysvalloilla sekä siviileille että viranomaisille, muttei armeijalle.

Classic Armyn M16-sarjan historia on kirjava ja vaivalloinen. Maruilta kopioidun perusrakenteen jälkeen aseet on monta kertaa suunniteltu kokonaan uusiksi. Samoin alun perin M16- ja M4- nimillä ja Coltin raapustuksilla varustetut aseet ovat vaihtuneet nykyisessä, muistaakseni neljännessä, sukupolvessa Armaliten tyyppimerkinnöillä ja logoilla varustetuiksi varsioiksi. Ilmeisesti Classic Army käytti alunperin luvatta Coltin tuotemerkkiä, eikä myöhemmin joko saanut lupaa tai halunnut maksaa siitä riittävästi.

Aiemmat Classic Armyn M16-sarjan pyssyt ovat kärsineet luvattoman huonosta työn laadusta. Armalite-sarja on ollut selkeä parannus, mutta toimintakelvottomia aseyksilöitä on silti ilmestynyt Suomeenkin saakka. Nykyisissä M15 A4 Rifle -malleissa on vuosi sitten myynnissä olleisiin verrattuna useampia parannuksia, ainakin uudenlainen kenttäpurku ja hoppiyksikkö. Vanhemman tuotantosarjan yksilöitä saattaa silti vielä kirjoitushetkellä olla myynnissä kaupoissa ja etenkin käytettynä. Classic Armyn ostaminen on aina riskialttiimpaa kuin Maruin, mutta ensinnäkin nykyään laatu on jo varsin hyvää ja toisekseen suomalaisesta kaupasta hyvän kuluttajansuojan ansiosta ostaminen on turvallista.

Valtteri Jaakonpoika

Yleiskuva aseesta
Yleiskuva aseesta
Lähikuva
Lähikuvassa rungosta näkyy mm. aseen kaiverrukset ja yksilöllinen sarjanumero sekä kantokahvan irroitusruuvit.
Lähikuva kisko irti
Lähikuva aseesta kisko irroitettuna

Ostopäätös

Classic Armyn pyssyistä löytämäni tieto oli hyvin ristiriitaista vaihdellen aina ylistyksistä ja kehuista rikkinäisinä toimitetuista aseista kertoviin kauhutarinoihin. Aikani sätvittyäni aloin hahmottaa tiedon jyvästen perusteella, että uudempi M15-sarja on kestävä, metallinen ja ennen kaikkea edullinen materiaaliinsa verrattuna. Päätin siis tilata M15 A4 Riflen ja vetää omat johotopäätökseni, meni sitten syteen vai saveen. Nemesikseen tilaus ja postia odottamaan.

Rakenne

Paketin haettuani ja poistettuani suojakääreet paljastui alta upeassa paketissa toimitettu ase. Jo paketti sai hymyn suulle. Se on koristeltu CA:n logoilla sekä Armaliteltä ostetuilla aidoilla merkinnöillä. No paketilla on huono ampua joten eikun kansi irti.
Ase näyttää tässä vaiheessa lähes häkellyttävältä. Painoa on rutkasti enemmän kuin esim AK-47:ssä. Painoa aseella lippaan kanssa mutta ilman akkua on 3,143kg. Rifle malli, jonka siis tilasin on noin metrin mittainen, joten ensimmäinen ennakkoluulo on piipun heiluminen. No eipä heilu. Yksiosainen ulkopiippu ei anna mahdollisuutta tälle Maruin Colt-sarjaa vaivaavalle ilmiölle. Ase on yleisesti ottaen kuin kivi. Minkäänlaista natinaa tai heiluntaa ei ole havaittavissa.
Aseen kantokahvan saa irti ja sen alta paljastuu kisko. Tähän ei kuitenkaan ole järkeä kiinnittää suoraan minkäänlaisia tähtäimiä ilman korotuskiskoa tai korotusrenkaita. Myös kantokahvan päälle saa kiinnitettyä esimerkiksi kantokahvankiskon. Liekinsammuttimen irtikiertyminen on estetty pienellä kuusiokoloruuvilla. Aseen kädensuojan saa helposti irroitettua vetämällä kahta puoliskoa pitävää ympyrän muotoista pidikettä taaksepäin ja nostamalla puoliskot irti. Yllätyin huomatessani, ettei edes kädensuoja heilu.
Takatukki on rifle mallissa täystukki, jonka sisään menee helposti 9,6 voltin akku, mainostekstien mukaan suurempikin ilman muutostoimenpiteitä. Perälevy ei irtoa kokonaan vaan akun asettaminen tapahtuu avaamalla perässä oleva metallinen luukku, perälevy ei siis voi hukkua. Itse runko on metallia lippaanvapautinta myöten. Kahva tosin on polykarbonaattiseosta ja siinä on molemmin puolin salmiakkikuvioista karhennusta.
Rungossa on lipaskuilun yläpuolella valkoinen Armaliten logo ja sen alapuolella kaliberi eli 5,56mm. Alimmaisena on mielenkiintoinen piirre, nimittäin yksilöllinen sarjanumero. Tämä sai ainakin minut kiintymään aseeseen nopeasti. Omani on 1802:s kappale.
Latausvipua voi vetää mutta se ei tee mitään, paitsi päästää metallisen kilahduksen. Se ei esimerkiksi avaa hylsyporttia kuten se tekee esimerkiksi Maruin ja ICS:n aseissa. Tämä on mielestäni parempi tapa mutta makuasiahan tuo on. Yksinkertaisempi parempi.
Hylsyportin pölysuoja pysyy kiinni magneetilla ja sen saa auki kun asettaa kynnen luukussa olevaan loveen ja avaa. Alta paljastuu hopin säätövipu ja samalla kiiltävä lukkoa esittävä koriste, joka on samalla osa, joka pitää luukkua kiinni. Magneetti siis tarvitsee tämän pitääkseen hylsyportin kiinni.
Ase omaa myös kenttäpurun, joka poikkeaa oikean aseen vastaavasta. Etummainen runkotappi pitää avata kuusiokoloavaimella, jonka jälkeen rungonpuolikkaat saa vedettyä piipunsuuntaisesti erilleen. Lisäksi latausvipua pitää hieman vetää ja nostaa, näin se ei jää kiinni. Takaisin laitossa pitää muistaa sama, sekä hylsyportista pilkistävä lukon virkaa tekevä metallinen levy, jota täytyy pitää vaikka meisselillä kohdillaan kun osat laitetaan paikalleen.
Monet vertaavat pakostakin asetta Maruin M16–sarjaan. Merkittävimmät erot ovat tietysti täysmetallinen runko, yksiosainen ulkopiippu, metallinen hoppiyksikkö ja vahvistettu rattaisto. Pienempinä eroina ovat irroitettava kantokahva ja tietysti Armaliten logo sekä yksilöllinen sarjanumero. Myös hylsyportin pölysuojan ja latauskahvan rakenne on eri. Eli hylsyportin pölysuoja ei avaudu latauskahvaa vetämällä kuten Maruin tekeleissä.
Takatähäintä voi säätää sivusuunnassa ja korkeussuunnassa. Korkeussuunnassa tähtäin pääsee heilumaan häiritsevästi ellei se oli joko aivan alhaalla tai aivan ylhäällä. Lisäksi diopteria voi kääntää kahden eri koon välillä. Etutähtäintä voi myös säätää mukana tulleella pienellä avaimella korkeussuunnassa.

Käytössä

Nyt onkin aika viedä ase takapihalle testiä varten. Käytin testatessani CA:n mukana tullutta 300:n kuulan hicap lipasta ja STAR:n 30:n kuulan lippaita. Kuulina olivat Maruin 0,20g:n kuulat ja akkuna Sanyon 8,4V akku. Ilman hoppia ase ampuu ballistisen kaaren, niinkin odottaa saattaa. Hopin säätö on melko hankalaa ensiksi, rullaa saa pyörittää jonkun matkaa ennen kuin vaikutus alkaa, ja kun hoppi vaikuttaa on sen säätö millin kymmenesosista kiinni. Tämä voi olla turhauttavaa muttei lopuksi edes hankalaa. Onneksi hoppi ei sentään säätyile itsestään kuten Maruin Colt –sarjan aseissa. Hoppi säädettynä ammuin lähimpään puuhun noin kymmenen metrin päähän. Parin totuttelu laukauksen jälkeen aloin osua. Huomasin lentoradan olevan hieman kiero ylävasempaa kohti. Tämä on tosin korjaantunut ajan myötä. Liekkö ollut alkukankeutta.
Kantama oli silmämääräisesti yllättävän hyvä. voisin vaikka vannoa tehon olevan enemmän kuin ohjekirjan, joka muutes on englanniksi ja hyvin selkeä, ilmoittama 85-95 m/s. Suurin piirtein on helppo arvioida vertaamalla m100 tasolle viritettyyn AK-47:ään, jossa on tarkkuuspiippusta shimmeihin Systeman osia. No kaverini kanssa sitten ammuimme ja harmi alkoi kasvaa. Ei sen takia, että aseessa olisi vikaa, vaan sen takia, että olin käyttänyt 130€ vireihin, joita en olisi edes tarvinnut. Kantamassa ja tehossa ei voinut huomata mitään silmämääräistä eroa. Tulinopeus on erittäin hyvä. En usko että aseessa tarvitsee käyttää edes viriakkua, saatikka sitten yli 12 voltin. Kuulat syyhyävät jo vakiona piipusta ulos aivan riittävän nopeasti.
CA:n lipas syöttää mainiosti muutamilla satunnaisilla häiriöillä. Näitäkään ei ole tosin hetkeen ilmennyt. STAR:n lippaat taas työntävät kylmällä hoppiyksikköä hitusen verran eteenpäin, jolloin paineet pääsevät karkaamaan mechan ja hoppiyksikön välistä ja tehot putoavat vakiosähkön tasolle. Tämä ilmiö ei tapahdu lämpimällä ja se ei välttämättä ilmene edes kylmällä kunhan muistaa välillä vääntää lippaasta niin, että hoppiyksikkö liikkuu millin taaksepäin.
Ampumaääni on melko kova. Itselläni pieni moottorin säätö hiljensi hieman ääntä. Ääni ei ole sentään häiritsevän kova eikä tästä pidä tulkita sen olevan mitenkään erikoisen korvia vihlova.

Sisäisesti

Sisäisesti en ole aseeseen perehtynyt. Hoppiyksikkö on kokonaan metallia, ja se on lähes suorakopio Systeman vastaavasta. Hoppikumi koostuu piipun ympärillä olevasta kumi”kortsusta” ja sitä painavasta pienestä muovisesta palasta.
Rattaistona toimii Systeman Pro-Box kopio, eli käytännössä vahvistettu kakkosmecha. En ole vielä tutkinut sisukaluja tarkemmin joten en tiedä mitä osia tarkalleen siellä on. CA:n mukaan laakerit ovat 6mm metallilaakerit ja rattaat ovat terästä.

Loppupäätelmä

Olen aseeseen enemmän kuin tyytyväinen. Niin hinnan, tehon kuin toimivuuden ja ennekaikkea rakenteen kannalta. 340 euroa täysmetallisesta aseesta on erittäin hyvä kauppa.
Kuitenkin vasta-alkajan kannattaa suhtautua pienellä varauksella CA:n aseisiin, kuiten muihinkin Maruita huonomman laadunvalvonnan omaaviin valmistajiin. Jos jokin osa hajoaa voi sen vaihto osoittautua yllättävänkin hankalaksi ja ennen kaikkea kalliiksi. Tietenkin Suomesta ostetussa aseessa ostajaa suojaa kuluttajansuoja, ja on CA:n laatu alkuvuosista parantunut roimasti.

Osku Niemelä

Keskustelua aseesta Lekan keskustelupalstalla: http://www.varusteleka.fi/forum/viewtopic.php?t=539


- LEKA - webmaster@varusteleka.fi