Etusivulle

AGM

Sähköviritteiset

MP/40

ANGS/tuntematon

Sähköviritteiset

MG/42

Classic Army

Sähköviritteiset

Armalite M15A4 Rifle
H&K MP5 A2
H&K MP5 A3
H&K MP5 SD3
H&K MP5 SD5

Craft Apple Works

Kaasutoimiset

M79

DBoys

Jousitoimiset

Kar98K

Hudson

Kaasutoimiset

M3A1 Grease Gun

ICS

Sähköviritteiset

ICS AK-74M
M4A1 (CAR-97)

KSC

Kaasutoimiset

Glock 19
Glock 26
H&K Mk23 SOCOM
Ingram M11 A1

Kuan Ju Works

Kaasutoimiset

Beretta M9 Full Metal
Glock 23

KWA

Kaasutoimiset

Cz75 2nd Version

KWC

Kaasutoimiset

Colt M16 Shorty

Marushin

Jousitoimiset

Mauser Kar98K SSB
Mossberg M500

Kaasutoimiset

M1 Carbine MAXI
Mauser M712 MAXI SSB
Mossberg M500
Mossberg M500 Slugster MAXI

Maruzen

Jousitoimiset

APS-2 Extra
APS-2 Original Version
APS-2 Sniper Version
Remington CA870

Kaasutoimiset

H&K MP5K A4 Kurz
Maruzen M870 Black Version
Micro Uzi

Sun Project

Jousiviritteiset

Remington M40 A1

Tanaka

Kaasutoimiset

Luger P.08
Mauser Kar98K

Tokyo Marui

Jousitoimiset

Benelli M3 Super 90
Benelli M3 Super 90 Shorty
Colt M203
SPAS 12
SPAS 12 Folding Stock
VSR-10 Pro Sniper
VSR-10 Real Shock
Walther P.38

Kaasutoimiset

Beretta Tactical Master
Colt Python 4"
M1911 A1
P226

Sähköviritteiset

AK-47
AK-47 βeta Spetsnaz
AK-47 Spetsnaz
AK-47S
Colt CAR-15
Colt M16 A1
Colt M16 A2
Colt M16 Vietnam Version
Colt M4A1
Colt M733
Colt XM177 E2
FA MAS F1
FA MAS SV
FN P90 PDW
FN P90 PDW TR
H&K G3 A3
H&K G3 A4
H&K G3 SG/1
H&K G36C
H&K MP5 A4
H&K MP5 A5
H&K MP5 RAS
H&K MP5 SD5
H&K MP5 SD6
H&K MP5K A4 Kurz
H&K MP5K A4 PDW
H&K PSG-1
IMI Uzi SMG
M14 Wood stock
MC51
SIG SG 550
SIG SG 551
SIG SG 552 SEALS
Steyr AUG Military Version
Steyr AUG SR
Thompson M1A1

Sähköviritteiset pistoolit

Glock 18C

TOP

Sähköviritteiset

M60 DX
M60 E3
M60 E3 Long
M60 Shorty
M60 STD

UHC

Jousitoimiset

Desert Eagle .44

Western Arms

Kaasutoimiset

Para Ordnance P14-45

Viimeksi päivitetty
2003-04-11

Maschinepistole A2
Classic Army MP5 A2
Classic Army MP5A2
Ylempi kuva napattu firman virallisilta kotisivuilta, http://www.classicarmy.com/

Ominaisuus Muovikuula-ase Oikea ase
***Oikean aseen paino mitattu ilman lipasta. Muovikuula-aseen pituus pienemmällä suujarrulla 675mm.
Valmistaja Classic Army, Kiina (Hong Kong) Heckler & Koch, Saksa
Toimintaperiaate Sähköviritteinen jousi, sarjatuli Hidastettu rullasulku, sarjatuli
Valmistusvuosi 1960
Piipun pituus 229 mm 225 mm
Pituus 685 mm 680 mm
Paino 2.635 kg 2.54 kg
Lipaskapasiteetti 28/50/200/240 15/30
Ammus 6mm muovikuula 9x19mm Parabellum
Tulinopeus 750-850 laukausta/min 800 laukausta/min
Lähtönopeus 100 m/s (0,2g) 600 m/s
Lähtöenergia 1 J J
Rataslaatikko Versio 2
Moottori EG1000
Akku 8,4v/9,6v 1300mAh Large-type
Rakenne
Saman verran metallia kuin oikeassakin aseessa.
Jämäkkä.
Akku tukin sisässä.
Erikoisominaisuudet
Säädettävä hop-up.
Vakiona lamppukahva ja hicap-lipas
Plussat ja miinukset
+ Metallikuorten tuoma ulkonäkö, tunnelma ja paino
+ Maruita vahvempi rataslaatikko
+ Tehokas
+ Hyvä hinta/laatu-suhde
+ Vakiona etukahvaan upotettu lamppu
- Laadunvalvonnassa puutteita; maanantaikappaleita liikkeellä luvattoman paljon
- Heikko latausvipu ei kestä räpsyttelyä
- Takkuileva hop-upin säätö
- Classic Armyn lippaissa valmistusvirheitä
- Maruin MP5/G3-kiikarikiskoa joutuu hiomaan hieman saadakseen sen kiinnittymään metallikuoriin.
- Taktisen lampun paristot kalliita
- Lippaat hölskyvät hieman

"MP5
The standard by which all others are judged."

Perusteet ostamiselle

Pikkuhiljaa minua alkoi kyrsiä G3A3:n pituus, ja päätin siirtyä kompaktimpiin aseisiin. Etenkin MP5-sarjan -A5 ja -A4-mallit houkuttelivat yksinkertaisella käytännöllisyydellään.
Prohobby alkoi myydä liikkeissään Classic Armyn aseita vuoden 2002 alusta lähtien. Tutustumistarjouksena oli -15% hinnasta, joka houkutteli muutamia pelaajia kokeilemaan. Pian pelatessani sisäpeleissä aloinkin näkemään useaan otteeseen Classic Armyn MP5-sarjan aseita. Ihastuin metallikuoriin ja vakiona olevaan M100-tason tehoon, eikä vahvistettu rataslaatikkokaan ainakaan laskenut mielenkiintoani.
Lopulta möin G3:n ja ostin Prohobbystä MP5 SD3:n. Valitettavasti siinä oli jotakin häikkää johdotuksissa ja minulla oli parin päivän päästä peli, joten en jaksanut odottaa korjaamista vaan vaihdoin MP5 SD3:n omasta mielestäni vähemmän tyylikkääseen, mutta käytännöllisempään MP5 A2:een. Näin jälkeenpäin olen onnellinen, että vaihdoin, sillä ainakin itselleni tuo Large-akku on melko tärkeä seikka.
Minua viehätti helppous: ei tarvitsisi ostaa erikseen metallikuoria tai virejä eikä etenkään nähdä vaivaa niiden asentamiseen, ja hintakin oli huomattavasti edullisempi kuin Maruin MP5:n, jos siihen ostettaisiin vastaavat osat.

Itse ase

Kaikki tietävät MP5:n, ”ämpeevitosen”, tuon vähintään joka toisessa action-leffassa poliisien kourassa ratattavan konepistoolin. Tämä taas johtuu siitä, että poliisilaitosten, armeijan erikoisjoukkojen ynnä muiden vakiovalinta sisätiloihin on joku MP5:n lukuisista variaatioista. Tämä taas vuorostaan johtuu siitä, että valehtelematta MP5 on helvetin hyvä.
Kaikkia muovikuulamaailman H&K-malleja yhdistää ”Mersumaisen” laaja lisävarustevalikoima; taskussa polttelevan ylimääräisen rahan saa kyllä nopeasti kulumaan jos sille tielle sortuu. Toisaalta aseet ovat vakionakin todella hyviä ja suurin osa ostaakin lisävarusteita erottuakseen harmaasta massasta.

No kuten kaikki varmaan ovat lukeneet, Classic Armyn aseet ovat tunnettuja metallikuoristaan (tai siis rungostaan). Eikä MP5A2 tee poikkeusta. Tosin sanat "full metal" johtavat hieman harhaan, sillä vaikka aseessa on metallia saman verran kuin esikuvassaan, aseesta muovia ovat kuitenkin perä ja kahvarunko sekä etukahva.
Vakiona on "taktinen" lamppu aseen etukahvassa, jonka havaitsin eräällä toisella MP5 A2:n omistajalla olevan itse asiassa melko tehokas. Valitettavasti patterit, joita tarvitaan kaksi, maksavat noin 8€ per kappale, joten en ainakaan itse ole viitsinyt moista sijoitusta tehdä, kun en juurikaan pelaa pimeällä. Lampun käyttökytkin on "integroitu" etukahvan oikealle puolelle, siis juuri sopivasti sormien kohdalle. Tämä tekeekin lampusta ihan oikeasti käytännöllisen.
Metallikuorista, vahvistetusta mechboxista ja "taktisesta"-lampusta johtuen painoa on vähän reilu 600g enemmän kuin Maruin MP5 A4:ssä. Tämä voitaneen laskea hyväksi puoleksi tuntuman puolesta. Aseeseen oli nopea tottua.
Mielenkiintoisena yksityiskohtana CA:n MP5 A2:n ja -A3:n mukana toimitetaan aseessa vakiona kiinniolevan "navy"-tyylisen ison liekinvaimentimen lisäksi myös Maruinkin MP5-sarjan malleissa nähty pieni liekinvaimennin.

Vakiona tulee aseessa mukana CA:n 200bb:n hicap, joka tosin valmistusvirheen ansiosta oli kaputt jo ostohetkestä lähtien. Korvaukseksi sain yhden Maruin 50bb:n regun. Ostinkin myöhemmin niitä 4 kappaletta lisää, sillä itse en pidä hicapeistä. Käyvät myös Maruin 200bb:n tai 240bb:n hicapit ja 28bb:n regut. Lippaat hölskyvät hieman aseessa kiinni ollessaan, joten en suosittele käyttämään yhteen teipattuja lippaita sillä näin lippasta kiinni pitävä osa kuluu aika haipakkaa lippaiden heiluessa.

Valitettavasti latausvipu ei kestä räpsyttelyä. Itselläni tämä katkesi jo ensimmäisessä pelissä. Minulla on myös irronnut kantohihnan etukiinnikkeen vastakappale, sillä se pyöri itse itsensä irti. Myös etukahvan sokka on irronnut, koska hukkasin sokan pelissä. Korjasin sokan, joka oikeastaan on rautalangan pätkä, hieman paksummalla rautalangan pätkällä.

Sisäosat

Sisällä "Classic Armyn oma M100 FTK" ja CA:n vahvistettu mechbox. Moottorina toimii Maruin moottorimalliston "lippulaiva" EG1000, jolle virtaa antaa perässä sijaitseva Large-akku. Perään toki mahtuu myös ”heittämällä” esim. 9,6 volttinen Large-akku.
Aseessa on säädettävä hop-up, jota säädetään etukahvan vasemmalla puolella olevasta vivusta. Hoppi on tietenkin portaattomasti säätyvä, tosin itse säätövipu on niin jäykkä, että hoppi säätyy käytännössä lähes portaittain.
Itselläni hajosi lokakuussa aseesta tappet plate, koska suuttimen väliin oli mennyt hiekkaa. Hajoaminen olikin siksi 100%:sti omaa syytäni, kun en ollut puhdistanut asetta tarpeeksi. Ostin Prohobbystä uuden tappet platen ja vaihdoin sen hajonneen tilalle. Nyt ase pelittää kuin ennenkin.

Ergonomia ja pelattavuus

Kahvarunko edustaa vanhaa SEF-kahvarunkoa, joka on myös Maruin G3-sarjan aseissa. Omaksuin aseen luonnollisen käytön nopeasti, koska kaikki toimii periaatteessa kuten G3-sarjan malleissa. SEF-kahvarunko on erittäin mukava ja kädessä ja tulivalitsin on loistavalla paikalla. Ikävänä seikkana tulivalitsin saattaa aluksi hiertää peukaloa ollessaan F (sarjatuli) -asennossa. Jotkut ihmettelevät mistä kirjaimet S, E ja F tulevat? Ne tulevat saksan kielen sanoista; S on Sicher, E on Einzelfeuer ja F on Feuerstoss ( =varmistin, kertatuli ja sarjatuli). Miinuksena kahvarunkoa on todella tuskainen käyttää jos sattuu olemaan vasenkätinen, koska tulivalitsinta ei ole oikealla puolen. Hyvänä puolena SEF-kahvarungon tulivalitsin ei löysty Maruin "navy"-kahvarungollisten MP5-mallien tapaan.
MP5:n tähtäimiä kehutaan yleensä joka testissä hyviksi, eikä suotta - tähtäimet ovat vallan mainiot niin CQB:ssä kuin metsässäkin. Dioptereita on neljää eri kokoa, joista itse käytän poikkeuksetta suurinta. Optiikkaa on helppo liittää lisävarusteena saatavan riistohintaisen kiikarikiskon päälle. Vastapainona hinnalle tämä tähtäinkisko mahdollistaa optiikan lisäksi myös alkuperäisten tähtäinten käytön kiskossa olevan reiän kautta.

Pelatessa MP5 vakuuttaa hyvällä ergonomiallaan ja kompaktiudellaan, eikä ammuttaessa ilmene Maruin MP5-sarjan malleista tuttua kaarretta vasemmalle, vaan 0,25g kuulat lentävät pitkälle ja laakeasti ja tarkkaa kantamaa on noin viisi metriä enemmän kuin esimerkiksi vakio G3A3:ssa. Mukavana seikkana edes aseen perä ei ole juuri koskaan tiellä ja ylipäätänsä "ei tosta viitti mennä"-tilanteita saa hakea. Nopea käsiteltävyys ja hyvä ergonomia vetoavat ainakin minuun.

Loppusanat

Aseeni on ollut peleissä mukana jo puoli vuotta sekä kahdessa skenaariossa. Näiden lukuisten pelien jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että vaikka asiaa miltä kantilta katsoisi on CA:n MP5 A2 eräitä parhaimmista "suoraan laatikosta"-sähköistä. Se ei ehkä ole jumalallisen hyvä missään, mutta toisaalta siinä ei ole varsinaisia heikkouksia ja se on kuitenkin ihan hyvä joka osa-alueella, joten omasta mielestäni MP5 A2 on helvetin hyvä kompromissi. Siis yhteen sanaan kiteytettynä: jokapaikanhöylä. En voi olla suosittelematta.
Pitempää piippua halajaville myös -SD-mallit ovat hyvä vaihtoehto; hienon ulkonäkönsä lisäksi aseeseen mahtuu äänenvaimentimen ansiosta 300mm piippu, tosin aseessa on vakiona sama 229mm piippu kuin MP5 A2- ja -A3-malleissakin. Tosin etenkin SD5-mallin kohdalla alkaa mielestäni olla pikkaisen liikaa pituutta konepistoolille, sillä jopa FA-MAS on SD5:ttä lyhyempi. Vieläkin parempaa käsiteltävyyttä halavien kannattaa sijoittaa rahansa teleskooppiperälliseen malliin, koko MP5 sarjan näppärimpään vehkeeseen MP5KA4 PDW:hen tai MP5KA4:jään joka eroaa PDW:stä perättömyydellään sekä liekinvaimentajattomuudellaan.



- LEKA - webmaster@varusteleka.fi