Etusivulle

AGM

Sähköviritteiset

MP/40

ANGS/tuntematon

Sähköviritteiset

MG/42

Classic Army

Sähköviritteiset

Armalite M15A4 Rifle
H&K MP5 A2
H&K MP5 A3
H&K MP5 SD3
H&K MP5 SD5

Craft Apple Works

Kaasutoimiset

M79

DBoys

Jousitoimiset

Kar98K

Hudson

Kaasutoimiset

M3A1 Grease Gun

ICS

Sähköviritteiset

ICS AK-74M
M4A1 (CAR-97)

KSC

Kaasutoimiset

Glock 19
Glock 26
H&K Mk23 SOCOM
Ingram M11 A1

Kuan Ju Works

Kaasutoimiset

Beretta M9 Full Metal
Glock 23

KWA

Kaasutoimiset

Cz75 2nd Version

KWC

Kaasutoimiset

Colt M16 Shorty

Marushin

Jousitoimiset

Mauser Kar98K SSB
Mossberg M500

Kaasutoimiset

M1 Carbine MAXI
Mauser M712 MAXI SSB
Mossberg M500
Mossberg M500 Slugster MAXI

Maruzen

Jousitoimiset

APS-2 Extra
APS-2 Original Version
APS-2 Sniper Version
Remington CA870

Kaasutoimiset

H&K MP5K A4 Kurz
Maruzen M870 Black Version
Micro Uzi

Sun Project

Jousiviritteiset

Remington M40 A1

Tanaka

Kaasutoimiset

Luger P.08
Mauser Kar98K

Tokyo Marui

Jousitoimiset

Benelli M3 Super 90
Benelli M3 Super 90 Shorty
Colt M203
SPAS 12
SPAS 12 Folding Stock
VSR-10 Pro Sniper
VSR-10 Real Shock
Walther P.38

Kaasutoimiset

Beretta Tactical Master
Colt Python 4"
M1911 A1
P226

Sähköviritteiset

AK-47
AK-47 βeta Spetsnaz
AK-47 Spetsnaz
AK-47S
Colt CAR-15
Colt M16 A1
Colt M16 A2
Colt M16 Vietnam Version
Colt M4A1
Colt M733
Colt XM177 E2
FA MAS F1
FA MAS SV
FN P90 PDW
FN P90 PDW TR
H&K G3 A3
H&K G3 A4
H&K G3 SG/1
H&K G36C
H&K MP5 A4
H&K MP5 A5
H&K MP5 RAS
H&K MP5 SD5
H&K MP5 SD6
H&K MP5K A4 Kurz
H&K MP5K A4 PDW
H&K PSG-1
IMI Uzi SMG
M14 Wood stock
MC51
SIG SG 550
SIG SG 551
SIG SG 552 SEALS
Steyr AUG Military Version
Steyr AUG SR
Thompson M1A1

Sähköviritteiset pistoolit

Glock 18C

TOP

Sähköviritteiset

M60 DX
M60 E3
M60 E3 Long
M60 Shorty
M60 STD

UHC

Jousitoimiset

Desert Eagle .44

Western Arms

Kaasutoimiset

Para Ordnance P14-45

Viimeksi päivitetty
2004-12-10

Gewehr 3 A 3
Marui G3A3

Ominaisuus Muovikuula-ase Oikea ase
***Muovikuulapyssyn paino mitattu akun kanssa, oikean ilman lipasta. Oikean hinta käytettynä.
Valmistaja Tokyo Marui, Japani Heckler & Koch,
Toimintaperiaate Sähköviritteinen jousi, sarjatuli Hidastettu rullasulku, sarjatuli
Valmistusvuosi 1994 1954
Piipun pituus 470 mm 450 mm
Pituus 1040 mm 1026 mm
Paino 2.8 kg 4.5 kg
Lipaskapasiteetti 15/68/500 5/20
Ammus 6mm muovikuula 7,62x51mm (308 NATO)
Tulinopeus 750-850 laukausta/min 600 laukausta/min
Lähtönopeus 85 m/s (0,2g) 800 m/s
Lähtöenergia 0.72 J J
Rataslaatikko Versio 2
Moottori EG700 Pitkä
Akku 8,4v 1300mAh Large-type
Hinta 331 € 1200 €
Rakenne
Rungon osia sekä tukin kiinnityspalaa lukuunottamatta yhtä paljon metallia kuin oikeassa aseessakin.
Ei mitenkään erityisen kiinteä vehje, nitisee.
Erikoisominaisuudet
Säädettävä hop-up.
Sivusuunnassa säädettävä takatähtäin, kolme eri valinnanvaraista diopterikokoa sekä yksi hahlo.
Plussat ja miinukset
- Sekä ulko- että sisäpiippu heiluvat.
Manuaalit
H&K G3 A3 & G3 A4

Heckler & Kochin debyytti

G3 A3 on se vehje josta Heckler & Kochin saa kiittää menestystään, sillä sen toimittaminen Saksan Liittotasavallan armeijalle oli ensinnäkin tilaus josta firma kuin firma saa leipänsä pitkäksi aikaa, myös erinomainen tae tulevista asiakkaista.

Vekotin perustuu Mauserin sodanaikaiseen rynkkyprototyyppiin tyyppimerkinnältään StG-45(M). Ase ei ehtinyt sarjatuontantoon ennen sodan loppumista, mutta sodan jälkeen Espanjan CETME-ryhmä, jonka ydinjoukkio koostui yllättäen saksalaisista asesuunnittelijoista, jatkoi vehkeen kehittämistä ja tuloksena oli kivääri jonka nykypäivänä kantaa nimeä CETME. Vehjettä tarjottiin saksalle, joka ei huolinut sitä sellaisenaan vaan antoi aseen H&K:lle, joka sitten väsäsäi aseesta NATOn uudelle .308-patruunalle erinomaisen sarjatulikiväärin.

Ase on iso, muttei sen pidempi kuin uusimmatkaan nykyaikaiset rynkyt. Sen suurin ongelma onkin jenkkien NATO-standardiksi pakottama 7,62 x 51 mm patruuna, jonka rekyyli on valtaisa ja jolla ei ole minkäännäköistä järkeä ampua sarjatulta. H&K on myöhemmin .223 NATO -patruunan ilmestymisen jälkeen tehnyt vehkeen pohjalta useamman version ampumaan tätä kevyempää patruunaa, joista G41 oli tarkoitus ottaa Saksan Liittotasavallan käyttöön G11:n kanssa. Saksojen yhdistyminen kuitenkin pilasi G11:n debyytin ja nykyään maa käyttää uudenlaista mallia, G36-kivääriä.

G3 on vieläkin käytössä muutamassa maassa, kuten Norjassa. Lisäksi sitä käytetään usein tarkkuutta vaativissa tehtävissä. Ase on myös antanut pohjan useammille H&K:n myöhemmille tuotoksille, kuten MP5-sarjalle.

Maruin G3 A3

Maruin malli on firman vanhimpia ja uuteen suunnitteluun perustuviin malleihin verratessa eron huomaa hyvin. Tästä lisää myöhemmin.

Maruin G3A3 on tehty varhaisen mallin mukaan, H&K:n uudemmat G3-mallit ovat varustettu isommalla, reiättömällä etutukilla (niinkuin Maruin G3A4 ja G3 SG/1) sekä "pictogram"-kahvarungolla, kuten Maruin MP5-sarja.

G3 SG/1 on ainakin Englannissa ja Jenkeissä erittäin suosittu malli, mutta G3 A3 todellinen harvinaisuus. Tähän lienee syynä se maaginen tarkka-ampujan nimi. Aseiden eroinahan ei ole kuin SG/1:n muutamat muovikuulakäytössä hyödyttömät lisäosat ja hinta.

Rakenne

Runko on aseen suurin osa, ja sen ollessa muovia lähes koko asekin on. Tähän lisätään sekä aseen muoto että mallin ikä on käsissä vähemmän jämäkkä vehje. Suurin ongelma on rungon ja piipun liitoskohta, jossa muovi antaa periksi saaden piipun heilumaan.

Toisin kuin Maruin MP5-sarja joka on ambideksteröösi, on G3-sarjassa tulivalitsin vain rungon vasemmalla puolella. Jostain syystä H&K ei uudemman kahvarungonkaan kanssa viitsinyt kopioida sitä myös vasenkätisille helppokäyttöiseksi.

Myös sisäpiippu saattaa aseen sisällä täristä, mutta tämän voi korjata tiivistelyillä.

Sisällä vehkeessä hyrrää Gearbox 2 jota pyörittää EG700-moottori. Rataslaatikko kakkosen maineena on huono kestävyys, eikä tämä ole lainkaan tuulesta temmattu. Kaikeksi onneksi nykypäivänä on hyvin saatavilla erilaisia vahvistettuja koneiston runkoja. Liikaa ei tarvitse mainetta pelästyä, ei vehje hajoa virittämättömänä tosta noin vaan käsiin juuri sen nopeammin kuin muutkaan Maruin aseet. EG700-moottori on taas aivan riittävä, ja ainoa syy hankkia EG1000 on jos vanha moottori jostain syystä kärähtää.

Aseen taaempi lipaslenkki on melkoisen heikon oloinen, ja hihna kannattaakin mieluumin kiinnittää lenkillä tukin ohuimman kohdan ympäri.

Käytössä

Pitkänä aseena vehje on käytössä .. pitkä, ja siksi hankalampi käyttää. Toki, kuten kaikki pitk&aum;t aseet vehkeen piippu antaa tehossaan sitten takaisin.
Pikkupoikien ja -tyttöjen lienee parasta koettaa asetta ennen ostoa olalle, sillä vehje voi olla liian pitkä käytettäväksi.

Vanhanmallinen kahva on ainakin oikeakätiselle oikein mukava käyttää, tulivalitsinkin on sopivasti peukalon saatavilla. Vasenkätiselle tulivalitsin on sitten väärällä puolella, mutta sen tarkoitushan onkin vain varmistaa sarjatuli. Kahva on kyllä toki myös vasenkätiselle käyttökelpoinen.

Piipun heilunta ei vaikuta tähtäykseen aseen omilla tähtäimillä, mutta optisen tähtäimen kanssa kohdistus lähtee. Tämän huomaa kun aseen tukee piipusta, vaikkapa etujaloilla tai bunkkerin ampuma-aukolla, ja laskee aseen painon tuen varaan.

Hop-up säädetään hylsyportin takaa, portti taas avataan viritysvivusta vetämällä. Upea ominaisuus on viritysvivun lukitusmahdollisuus taakse.

Muuntelua

Metallirunko Classic Armyltä on halpa, hyvännäköinen, vaikea asentaa ja poistaa piipunheilunnan. Metallirungon ja -latausputken (oikeassa aseessa palat ovat hitsattuina toisiinsa) asennuksen jälkeen vehje on kuulemma jämerä kuin peruskallio.

Muita lisäosia aseeseen löytyy melkoisesti. Mitään hätkähdyttävän hyödyllistä ei ole näkynyt, kaikki tarpeellinen löytyy jo. Minun mielipiteeni, joka toki on jumalan sana, on että aseeseen ei tulisi laittaa muuta kuin vahvistavat korvaavat osat (metallirunko) ja punapistetähtäimen. Ylimääräiset osat vain heikentävät aseen kenttäkelpoisuutta - Jos ase tippuu 2m ja RISissä tököttää viisi laitetta, voivat sekä risin laitteet, että RIS itse tai RISiä tukevat osat kaikki hajota.

Ase on yhteensopiva muiden G3-sarjan aseiden sekä MC-51:n kanssa sekä runkoa lukuunottamatta PSG-1:n kanssa. Esimerkkinä tästä jotkut ovat hakeneet H&K MG21 -ulkonäköä asentamalla SG/1:n etujalat ja PSG-1:n tukin ilman poskipakkaa.

Viimeisellä Tuomiolla

Muovikuula-aseena G3A3 ei ole erikoinen. Siinä ei ole mitään todella vakavaa ongelmaa (kuten uudempien AR-15 -sarjan aseiden hopin poissäätyminen) ja piipunheilunnan saa pois metallirungolla. Silti suoraan laatikosta löytyy Maruilta jämäkämpiä ja kestävämpiä aseita.
AR-15 -sarjan ase mun näkemykseni mukaan voittaa, mutta SIG SG 551 vie, heikkoa tukkia ja rajoitettua akkukapasiteettia lukuunottamatta, voiton joka paikassa.
Pitkän ja lyhyen aseen taisto on taas asia erikseen, mun näkemykseni mukaan lyhyt ase voittaa käsiteltävyydessäpitkän aseen muutaman metrin teoreettisen kantamaedun.

Vaan muovikuula-aseita valitaan myös tyylin mukaan. H&K:n G3A3 on erittäin tarkka ja erittäin luotettava kivääri ja palvellut Saksan armeijaa pitkään. Itseäni ainakin kutkuttaa ajatus täydellisestä Bundeswehrin varustuksesta yhdessä metalliosilla ja M120-virillä varustetun G3A3:n kanssa.

Valtteri Jaakonpoika
webmaster miuku varusteleka piste fi


- LEKA - webmaster@varusteleka.fi