Etusivulle

AGM

Sähköviritteiset

MP/40

ANGS/tuntematon

Sähköviritteiset

MG/42

Classic Army

Sähköviritteiset

Armalite M15A4 Rifle
H&K MP5 A2
H&K MP5 A3
H&K MP5 SD3
H&K MP5 SD5

Craft Apple Works

Kaasutoimiset

M79

DBoys

Jousitoimiset

Kar98K

Hudson

Kaasutoimiset

M3A1 Grease Gun

ICS

Sähköviritteiset

ICS AK-74M
M4A1 (CAR-97)

KSC

Kaasutoimiset

Glock 19
Glock 26
H&K Mk23 SOCOM
Ingram M11 A1

Kuan Ju Works

Kaasutoimiset

Beretta M9 Full Metal
Glock 23

KWA

Kaasutoimiset

Cz75 2nd Version

KWC

Kaasutoimiset

Colt M16 Shorty

Marushin

Jousitoimiset

Mauser Kar98K SSB
Mossberg M500

Kaasutoimiset

M1 Carbine MAXI
Mauser M712 MAXI SSB
Mossberg M500
Mossberg M500 Slugster MAXI

Maruzen

Jousitoimiset

APS-2 Extra
APS-2 Original Version
APS-2 Sniper Version
Remington CA870

Kaasutoimiset

H&K MP5K A4 Kurz
Maruzen M870 Black Version
Micro Uzi

Sun Project

Jousiviritteiset

Remington M40 A1

Tanaka

Kaasutoimiset

Luger P.08
Mauser Kar98K

Tokyo Marui

Jousitoimiset

Benelli M3 Super 90
Benelli M3 Super 90 Shorty
Colt M203
SPAS 12
SPAS 12 Folding Stock
VSR-10 Pro Sniper
VSR-10 Real Shock
Walther P.38

Kaasutoimiset

Beretta Tactical Master
Colt Python 4"
M1911 A1
P226

Sähköviritteiset

AK-47
AK-47 βeta Spetsnaz
AK-47 Spetsnaz
AK-47S
Colt CAR-15
Colt M16 A1
Colt M16 A2
Colt M16 Vietnam Version
Colt M4A1
Colt M733
Colt XM177 E2
FA MAS F1
FA MAS SV
FN P90 PDW
FN P90 PDW TR
H&K G3 A3
H&K G3 A4
H&K G3 SG/1
H&K G36C
H&K MP5 A4
H&K MP5 A5
H&K MP5 RAS
H&K MP5 SD5
H&K MP5 SD6
H&K MP5K A4 Kurz
H&K MP5K A4 PDW
H&K PSG-1
IMI Uzi SMG
M14 Wood stock
MC51
SIG SG 550
SIG SG 551
SIG SG 552 SEALS
Steyr AUG Military Version
Steyr AUG SR
Thompson M1A1

Sähköviritteiset pistoolit

Glock 18C

TOP

Sähköviritteiset

M60 DX
M60 E3
M60 E3 Long
M60 Shorty
M60 STD

UHC

Jousitoimiset

Desert Eagle .44

Western Arms

Kaasutoimiset

Para Ordnance P14-45

Viimeksi päivitetty
2003-03-31

Model 1 Advanced 1
Oikea Thompson M1A1
Kuvassa, josta kiitos www.securityarms.com, oikea Thompson M1A1

Ominaisuus Muovikuula-ase Oikea ase
***
Valmistaja Tokyo Marui, Japani Auto-Ordnance, Yhdysvallat
Toimintaperiaate Sähköviritteinen jousi, sarjatuli Massasulku, sarjatuli
Valmistusvuosi 2000 1942
Piipun pituus 300 mm 267 mm
Pituus 810 mm 811 mm
Paino 3.4 kg 4.78 kg
Lipaskapasiteetti 60/190/420 20/30
Ammus 6mm muovikuula .45 ACP
Tulinopeus 800 laukausta/min 700 laukausta/min
Lähtönopeus 90 m/s (0,2g) 280 m/s
Lähtöenergia 0.72 J 494 J
Rataslaatikko Versio 6
Moottori EG700
Akku 8,4v 1300mAh Large-type
Rakenne
Metallia sen verran mitä oikeassakin, poislukien puuosat ja kahvarunko.
Erinomainen puujäljitelmä.
Erittäin tukeva ja helppo purkaa.
Erikoisominaisuudet
Säädettävä hop-up.
Säädettävä diopteritähtäin.
Valitsin ja varmistin erikseen.
Purkautuu kuten oikeakin.
Plussat ja miinukset
+ Paljon metallia
+ Jykevä
+ Hienon näköinen
+ Kestävä
+ Iso akku
+ Painava
+ "Kenttäpurku"
- Ergonomia 30-luvulta
- Iso piipun pituuteen nähden
- Painava
- Pitkä lipas

Tommygun

No niin, kädet pystyyn ne jotka tätä vempainta eivät oikeasti tunnista. Sitä arvelinkin…"Chicagon pianona" Al Caponen & kumppaneiden tutuksi tekemän, maailman ensimmäisen todella menestyksekkään konepistoolin syntykaari ulottuu aina ensimmäisen maailmansodan juoksuhautoihin, joihin amerikkalainen eversti Thompson kaipasi sarjatulella kiväärinkuulaa matalatehoisempaa patruunaa ampuvaa "juoksuhautaluutaa" ja päättikin sitten tekaista moisen tarvekalun.
Vaikka ase ei aluksi myynytkään "Viimeisen sodan" jälkeisille armeijoille, eräätkin rikollisjärjestöt ottivat sen käyttöönsä kieltolain aikana (joskin pienemmässä määrin kuin yleensä elokuvissa esitetään…).
Kun sitten Toinen Iso Rähinä syttyi, hoksattiin Amerikan Yhdysvalloissakin tarve konepistoolin kaltaiselle aseelle. Thompsonin M1928 havaittiin käyttökelpoiseksi ja sitä jopa laivattiin varsin suuria määriä liittolaiselle Isolle-Britannialle, jonka sotilailta se sitten sai nimensä "Tommygun".
Kuitenkin rauhanaikainen M1928 oli aivan liian monimutkainen, liian kalliita työvaiheita vaativa ase, ja niinpä viisaat päät kehittivät aseesta huomattavasti yksinkertaistetun version. Suujarru poistettiin ja ennen kaikkea lukkorakennetta yksinkertaistettiin, jolloin massatuotantoon saatiin lisää potkua. Näin syntyi M1A1, "Sub Machine Gun, Caliber .45".
Ase tuli suurelle yleisölle tunnetuksi viimeistään elokuvasta "Pelastakaa sotamies Ryan", jossa Tom Hanks käytteli Thompsoniaan kuin viimeistä päivää, mutta harvempi tietääkään että tätä luotettavaa ja tehokasta asetta käytettiin paljon vielä Vietnamin viidakoissa ja että Vietkongin johtajat suosivat usein asetta sen statusarvon vuoksi.
Sanottakoon vielä, että gangsterimallin helisevä rumpulipas ei edellämainittujen yksinkertaistusten vuoksi koskaan sopinut oikeaankaan M1A1-kuularuiskuun!

Muovikuulana

Yksi Maruin viimeisimmistä teoksista on ehdottomasti yksi niistä parhaista. Yksityiskohtia ei ole säästelty ja jopa metalliosia on likipitäen sama määrä kuin oikeassa - vain lukkokehyksen alaosa on originaalin vastaisesti muovia.
Painoa aseella on raa'at nelisen kiloa, mikä saattaa tottumattomasta tuntua hyvinkin raskaalta. Punttisalille siis, sinä Thompsonin ostaja!
Puujäljitelmää on paljon, ja se on laadultaan suorastaan erinomaista - vaikka aidotkin puuosat on viritysosina saatavissa, luulen että harva niihin panostaa elleivät vakio-osat suorastaan rikki mene.
Kaiken kaikkiaan, ulkoisesti Thompson on suorastaan mestarillinen. Vaan entäpä sisäisesti?

Rakenne

Thompson käyttää Maruin uutta Version 6-gearboxia, jonka huonoimpana puolena on viritysosien varsin vaatimaton saatavuus. Ei sillä että niitä tarvitsisi, ase on vakionakin ainakin yhtä hyvä kuin mikä tahansa muukin sähköase. Oma aseeni on tätä kirjoitettaessa saanut M100-jousen ja tarkkuuspiipun, ja erittäin hyvin on tehtävistään suoriutunut.
Kiinteään tukkiin mahtuva iso akku tuo mukavasti varmuutta pelipaikalle, ja erikoismaininta tulee tähtäimistä. Ne ovat äärimmäisen karut ja yksinkertaiset, mutta säätäminen käy käsipelillä, ja kiitos käyrän tukin edes painttimaski ei haittaa tähtäimien tehollista käyttöä. Tosin tietysti aina voidaan nokittaa sanomalla, että tämän ikäluokan aseilla se ainoa oikea tyyli on ampua lonkalta kuin uljas kaukopartiomies…no, näinhän se tietysti on, mutta ei näin oivallisesti tähän peliin sopivista tähtäimistä ainakaan haittaa ole. Aseen suuri koko ja paino järkyttänevät ensikertalaista, ja lisää järkytystä voi olla tiedossa kun tarkastaa piipun pituutta. Huolimatta AK-luokan pituudestaan, ase hyväksyy sisuksiinsa mukisematta vain 300-millisen piipun…no, oma tarkkuuspiippuni (mallia MC51) on oikein hyvin tähän asti toiminut, kiitos vain.
Aseen purkaminen on näppärän helppoa, yksi ruuvi irti ja hop pois lähtee piippu ja lukkokehys. Alta paljastuvan gearboxin irrottaminen on hiukan työläämpää, mutta suuria hankaluuksia ei siinäkään ole. Itse asiassa koko aseen purkaminen on sähköaseeksi aivan erikoisen yksinkertaista. Helppo purkautuvuus ei kuitenkaan kostaudu rakenteen heikkoutena - ensimmäinen ja se ostopäätöksen ratkaissut vaikutelma olikin, että tässä on Ase jonka kanssa voi tetsata mielin määrin! Tästä lienee syytä kiittää harvinaisen suurta metallipitoisuutta; ulkopiippu (yhtä kappaletta) ja lukonkehys, molemmat varsin huomattavia osia, ovat kunnon metallia.

Käytännössä

Mitähän siitä sanoisi? Erittäin hyvä. Totuttelua tosin vaatii valitsin/varmistin-yhdistelmä, aseessa on kaksi vipua joista toinen vaihtaa kerta- ja sarjatulen välillä, ja toinen toimii silkkana varmistimena. Ei iso asia, sarjatulella se on koko ajan kuitenkin, ja molemmat namikat ovat kätevästi peukalon ulottuvilla.
Jos negatiivisia asioita hakemalla haetaan, voidaan sanoa että pitkä lipas hankaloittaa tetsaamista varsin tehokkaasti, mutta ainakin kiinnitys on tukeva. Itse asiassa hieman liiankin, sillä lippaan vaihto vaatii tosiaankin harjoitusta eikä sittenkään ole mitenkään salamannopeaa. Fiksu sissi teippaakin kaikki kolme lipastaan yhteen nippuun (ja varmistaa säilyvyyden irtohihnalla tai kengännauhalla), niin niitä ei ainakaan tarvitse kaukaa hakea. Pitkissä lippaissa on myös se huono puoli, että ne eivät oikein näppärästi mene vakiomittaisiin lipastaskuihin - tosin ainakin joidenkin MP5-reisikotelojen on havaittu varsin tyytyväisinä syöneen Thompsoninkin lippaita.
Painoahan tällä vempaimella on sen verran, että heikompia hirvittää, mutta tasapaino on kohdallaan ja asetta voi helposti heiluttaa yhdellä kädellä.
Thompsoniani käyttäneet tutut kommentoivat, että tukki on heille väärän mittainen ja hankala - makuasia tuokin, itselleni se taas tuntuu juuri sopivalta.
Se tärkein on kohdallaan, eli kuulaa tämä kaunokainen sylkee varsin kiitettävään tahtiin. Hop-up on varsin erikoisesti sijoitettu siten, että sen säätöpyörä on koko ajan näkyvillä. Helpottaa ainakin kohdistamista, enkä nyt ole hopin havainnut enempiä vaeltelevan.

Loppuarvio

Kaiken kaikkiaan vallan erinomainen ase, jonka kaltaisia soisi näkevän useampia. Aseen yleistymistä vaan taitaa vaikeuttaa suhteellisen kova hinta ja ulkonäkö; SWAT-kuteet päällä, taktinen radio selässä Thompsonia raahaava miekkonen ei järin vakuuttavalta näytä.
Vänkiä lisäkkeitäkään ei aseeseen saa, joten kaikki elektronisesta hilusta innostuneet tekenevät muita valintoja. Myös viritysosien puute karsii joitakin harrastajia, mutta omasta kokemuksesta voin kertoa etten M100-jousta, tarkkuuspiippua ja itsetehtyä 9,6 v akkua (á 8 €) tyrnävempiä virityksiä kaipaakaan. Yksinäisille susille, WWII-addikteille ja erikoisuudentavoittelijoille varma valinta!

Janne Korhonen
jmkorhon miuku cc piste hut piste fi


Linkit

Tietoa oikeasta aseesta
http://world.guns.ru/smg/smg29-e.htm

Englanninkielinen, kuvitettu artikkeli Thompsonin konepistooleista.

Englanninkielinen artikkeli
http://www.lonestarairsoft.com/modules.php?name=Re...

Englanninkielinen artikkeli Maruin M1A1-konepistoolista.

Englanninkielinen artikkeli
http://www.redwolfairsoft.com/redwolf/airsoft/Revi...

Englanninkielinen, runsaasti kuvitettu artikkeli Maruin M1A1-konepistoolista.

- LEKA - webmaster@varusteleka.fi