Etusivulle

AGM

Sähköviritteiset

MP/40

ANGS/tuntematon

Sähköviritteiset

MG/42

Classic Army

Sähköviritteiset

Armalite M15A4 Rifle
H&K MP5 A2
H&K MP5 A3
H&K MP5 SD3
H&K MP5 SD5

Craft Apple Works

Kaasutoimiset

M79

DBoys

Jousitoimiset

Kar98K

Hudson

Kaasutoimiset

M3A1 Grease Gun

ICS

Sähköviritteiset

ICS AK-74M
M4A1 (CAR-97)

KSC

Kaasutoimiset

Glock 19
Glock 26
H&K Mk23 SOCOM
Ingram M11 A1

Kuan Ju Works

Kaasutoimiset

Beretta M9 Full Metal
Glock 23

KWA

Kaasutoimiset

Cz75 2nd Version

KWC

Kaasutoimiset

Colt M16 Shorty

Marushin

Jousitoimiset

Mauser Kar98K SSB
Mossberg M500

Kaasutoimiset

M1 Carbine MAXI
Mauser M712 MAXI SSB
Mossberg M500
Mossberg M500 Slugster MAXI

Maruzen

Jousitoimiset

APS-2 Extra
APS-2 Original Version
APS-2 Sniper Version
Remington CA870

Kaasutoimiset

H&K MP5K A4 Kurz
Maruzen M870 Black Version
Micro Uzi

Sun Project

Jousiviritteiset

Remington M40 A1

Tanaka

Kaasutoimiset

Luger P.08
Mauser Kar98K

Tokyo Marui

Jousitoimiset

Benelli M3 Super 90
Benelli M3 Super 90 Shorty
Colt M203
SPAS 12
SPAS 12 Folding Stock
VSR-10 Pro Sniper
VSR-10 Real Shock
Walther P.38

Kaasutoimiset

Beretta Tactical Master
Colt Python 4"
M1911 A1
P226

Sähköviritteiset

AK-47
AK-47 βeta Spetsnaz
AK-47 Spetsnaz
AK-47S
Colt CAR-15
Colt M16 A1
Colt M16 A2
Colt M16 Vietnam Version
Colt M4A1
Colt M733
Colt XM177 E2
FA MAS F1
FA MAS SV
FN P90 PDW
FN P90 PDW TR
H&K G3 A3
H&K G3 A4
H&K G3 SG/1
H&K G36C
H&K MP5 A4
H&K MP5 A5
H&K MP5 RAS
H&K MP5 SD5
H&K MP5 SD6
H&K MP5K A4 Kurz
H&K MP5K A4 PDW
H&K PSG-1
IMI Uzi SMG
M14 Wood stock
MC51
SIG SG 550
SIG SG 551
SIG SG 552 SEALS
Steyr AUG Military Version
Steyr AUG SR
Thompson M1A1

Sähköviritteiset pistoolit

Glock 18C

TOP

Sähköviritteiset

M60 DX
M60 E3
M60 E3 Long
M60 Shorty
M60 STD

UHC

Jousitoimiset

Desert Eagle .44

Western Arms

Kaasutoimiset

Para Ordnance P14-45

Viimeksi päivitetty
2003-03-08

Special Purpose Automatic Shotgun 12
Marui - Franchi SPAS-12

Ominaisuus Muovikuula-ase Oikea ase
***Lähtönopeus on viitteellinen
Valmistaja Tokyo Marui, Japani Franchi, Italia
Toimintaperiaate Käsiviritteinen jousitoiminen, kertatuli Massasulku/vetolukko, itselataava kertatuli / kertatuli
Valmistusvuosi 1998 1979
Piipun pituus mm 550 mm
Pituus 800 mm 800 mm
Paino 2 kg 3.51 kg
Lipaskapasiteetti 30 (10 laukausta), irroitettava lipas 7+1, sisäinen lipas
Ammus 6mm muovikuula 12 gauge haulikon ammus
Lähtönopeus 90 m/s (0,2g) m/s
Lähtöenergia 0.81 J J
Rakenne
Rungon pääasiallisia ABS-muovisia osia lukuunottamatta metallia saman verran kuin oikeassa aseessakin.
Erikoisominaisuudet
Ampuu kolme kuulaa kerrallaan, jokaisen eri piipusta.
Liipaisin pohjassa ladattaessa ampuu aina kun pumppu tulee eteen.
Kiinteä Hop-Up, säädetty 0.2g kuulille.
Plussat ja miinukset
+ Tehokas
- Ei tukkia
- Raskas ladata
Manuaalit
Franchi SPAS-12

Italialainen pallokala

SPAS-12 on italialainen lähinnä poliisin ja armeijan erikoistehtäviin tarkoitettu haulikko. Vehkeellä voi ampua kevyitä latauksia pumppuhaulikkona tai voimmakkaampia puoliautomaattina. Ase on muuten osoittautunut hyväksi, mutta se on kallis ja sen kilpailija Benelli M3 Super 90 pystyy ampumaan itselataavalla kertatulella paljon heikompia latauksia.

Muovikuulaksi

Maruin haulikkosarja on ainoa käsiviritteinen ei-tarkkuuskivääri joka tosissaan pärjää sähköjä vastaan. Aseiden tehot ovat tuoreeltaan sähköjä parempia ja rakenteen laadultaan firman sähköjen luokkaa.

Maruin neljässä haulikossa on kaikissa käytännössä sama koneisto, vaikkei niitä päittäin voisikaan vaihtaa.

Ensimmäisen tuotantosarjan SPASeissa oli tyyppivika, jonka ansiosta noin 10 000 kuulan jälkeen aseeseen joutui vaihtamaan osia noin 120 euron edestä. Benellin ilmestyessä vika saatiin korjattua ja sen jälkeen tehdyt SPASitkin ovat olleet kelvollisia. Nemesis ei myy maruin haulikkoja koska niitä tuli liian suuri määrä takaisin takuukorjaukseen, mutta muuten ovat ansainneet luotettavan aseen maineen.

Rakenne ja toiminta

Ase on pääosin muovia, sillä isoja metalliosiahan Marui ei tunnetusti tee. Pienemmät nippelit ja piiput ovat sitten metallia, niinkuin pitääkin. Myös sisuskalut ovat, valitettavasti, lähes kokonaan muovia.
Pumppua ja liipaisinta ja varmistinta lukuunottamatta aseen esikuvassa jotain tekevät liikkuvat osat ovat lähinnä valettu kantoihinsa kiinni eikä niillä tee mitään.

Sisäpiiput ovat todella lyhyitä ulkopiippuun nähden. Toki avoimesta haulikonpiipusta näkisi lähellä olevat sisäpiiput helposti, mutta olisi Marui voinut vähän pidemmiksikin piiput pistää. Tehot ovat lyhyistä piipuista huolimatta valloittavat.

Kaikkia kolmea mäntää työntää yksi tehokas jousi. Voi vain kuvitella minkälaiset tehot yhdellä piipulla aseesta lähtisi.

Ase syöttää yhdestä haulikon panoksen muotoisesta lippaasta ja ampuu kolme kuulaa kerralla jokaisen eri piipuista. Lippaaseen mahtuu hämmästyttävät 30 kuulaa, joten yhdellä lippaalla saa ammuttua 10 laukausta.
Lippaiden syöttöaukko on kuulanvapauttimineen muiden Maruin lippaiden kaltainen ja sitä ladataan normaalilla lyhyellä lataustikulla.

Aseen paino on vain hiukan päälle puolet siitä mitä oikea ase täyteen ladattuna. Tämä tuo lelumaisen vaikutelman, mutta harvassa muovikuula-aseessa siltä välttyy.

Kentällä

Aseen jousi on valtavan voimakas ja siksi myös latausliike on raskas. Moni ensikertalainen aloittaa liian kevyesti eikä saa asetta kunnolla vireeseen. Hommasta selviää kun kerralla riuskasti repäisee pumpun taakse. Pienen harjoittelun jälkeen ei aseen käyttö tuota ongelmia, mutta monen tiiviin pelitunnin jälkeisessä väsymyksessä lataus saattaa käydä raskaaksi. Pumppu on onneksi iso ja helposti nykäistävissä.
Makuuasennossa lataaminen on vaikeaa ja vaatii aseen asennon muuttamista

Liipaisin pohjassa pumpatessa ase ei suinkaan tyhjennä lipasta niinkuin voisi kuvitella, vaan paintball-aseen tapaan laukeaa aina kun pumpun vie eteen. Tämä voi jonkun mielestä olla magea piirre, mutta käytännön hyötyä siitä ei ole - tähdättyjä laukauksia ei tällä tavalla saa.

Tähtäimien virkaa toimittavat diopteri ja suojaamaton jyvä. Minä olisin tukittomaan aseeeseen ottanut mieluummin hahlotähtäimen, mutta koska aseessa ei juuri ole rakenteita piipun yläpuolella ja piippu on pitkä, osuu usein pelkällä tuntumalla. Aseen lataamiseen vaadittavan voiman takia tukittomana ase on kuitenkin hidas ampua kentällä - radallahan eroa ei niin paljoa ole, mutta liikkeessä tukin avulla ei asetta tarvitse ladattaessa viedä kovin kauas tähtäyksessä, ja tähtäys itsessäänkin on paljon nopeampaa.

Ase on tuoreeltaan Maruin sähköaseita tehokkaampi, mutta useat kadottavat aseensa tehosta terän vuoden sisään. Niksi tehojen ylläpitämiseen on vetää ase vireeseen vasta kun sillä aikoo ampua - aseen ollessa vireessä on jousi kokonaan ääriasennossa ja kuoleentuu silloin nopeasti. Tämä ei normaalisti ole mikään ongelma, mutta pitkissä kyttäysvartioissa harmittaa jos joutuu paljastamaan sijaintinsa latauksen tuottamalla äänellä.

Sähköt ovat tulivoimassaan kieltämättä parempia mutta SPASin tarkkuus ja kolme kuulaa korjaavat vajetta - varsinkin kun käyttäjä on pakotettu tähtäämään ennen laukauksiaan. Usein myös haulikon käyttämisen tuoma fiilis parantaa kummasti pelitehokkuutta.

Viritys ja muuntelu

Viritys on monen haulikonomistajan mielessä käynyt kysymys ja tässä olkoon teille vastaus: ei onnaa. Aseen muovisen sisuskalut eivät kertäkaikkiaan kestä (vielä) voimakkaampia jousia, eikä vahvikeosia ole saatavilla.

Suuren helposti leikattavan muovimääränsä takia ase on otollinen pohja kekseliäille muutoksille - eräs japanilainen meni niin pitkälle että muutti aseensa bullpupiksi.
Erittäin yleistä on piippujen lyhennys. Toimenpide on hiukan mutkikkaampi kuin Benellissä, mutta lyhennysvaraa on lyhyiden sisäpiippujen ansiosta paljon ja lopputulos pelkästään parantaa aseen pelattavuutta.

Tuomio

Tukin puute on paha vaje, mutta muuten ase on erinomainen - tehokas, luotettava ja aina valmis. Sähköaseet ovat aina riippuvaisia akusta, ja kun akku loppuu tai sulake poksahtaa ei aseella tee mitään. Käsiviritteinen haulikko taas jaksaa niin kauan kuin käyttäjänsäkin, eikä tarvitse esivalmisteluja.
Yksi erinomaisen hyvä puoli aseessa on sen halpa hinta - sinänsä lähes sähkön hintaisessa aseessa soisi toki olla metalliset sisäosat, mutta kun aseen lisäksi ei tarvitse kuin paketin hylsyjä jäävät kokonaiskustannukset pieniksi - sähköaseeseen pitää ostaa akku tai pari, laturi ja useampi lipas. Myös käyttökustannukset ovat huomattavasti pienemmät, kuulia kun ei yksinkertaisesti voi suoltaa samaan tapaan pellolle kuin sähköaseella.

Maruin haulikkoja on kirjoitushetkellä tarjolla neljää mallia - SPASin tukillinen ja tukiton versio sekä Benellin pitkä ja lyhyt, tukiton versio. Benelli sisältää vähemmän ulkoisia (muovi-) härpäkkeitä ja siksi vaikutelma on realistisempi, mutta tämä on vain ulkonäkökysymys. Tukki on mun mielestäni haulikossa pakollinen ja tukillinen Benelli onkin taittotukkiSPASia halvempi. Toisaalta, taittotukin saa aina tiukan paikan tullen pois tieltä.

Valtteri Jaakonpoika
webmaster miuku kolumbus piste fi


Linkit

Purkumanuaali
http://www.airsoftplayers.com/manuals.asp

Maruin virallinen purkumanuaali huoltopisteille.

Epäviralliset kotisivut
http://spas12.com/

Oikealle SPAS12:lle sekä muille Franchin SPAS-sarjan pyssyille omistetut laajat kotisivut.

- LEKA - webmaster@varusteleka.fi