Etusivulle

AGM

Sähköviritteiset

MP/40

ANGS/tuntematon

Sähköviritteiset

MG/42

Classic Army

Sähköviritteiset

Armalite M15A4 Rifle
H&K MP5 A2
H&K MP5 A3
H&K MP5 SD3
H&K MP5 SD5

Craft Apple Works

Kaasutoimiset

M79

DBoys

Jousitoimiset

Kar98K

Hudson

Kaasutoimiset

M3A1 Grease Gun

ICS

Sähköviritteiset

ICS AK-74M
M4A1 (CAR-97)

KSC

Kaasutoimiset

Glock 19
Glock 26
H&K Mk23 SOCOM
Ingram M11 A1

Kuan Ju Works

Kaasutoimiset

Beretta M9 Full Metal
Glock 23

KWA

Kaasutoimiset

Cz75 2nd Version

KWC

Kaasutoimiset

Colt M16 Shorty

Marushin

Jousitoimiset

Mauser Kar98K SSB
Mossberg M500

Kaasutoimiset

M1 Carbine MAXI
Mauser M712 MAXI SSB
Mossberg M500
Mossberg M500 Slugster MAXI

Maruzen

Jousitoimiset

APS-2 Extra
APS-2 Original Version
APS-2 Sniper Version
Remington CA870

Kaasutoimiset

H&K MP5K A4 Kurz
Maruzen M870 Black Version
Micro Uzi

Sun Project

Jousiviritteiset

Remington M40 A1

Tanaka

Kaasutoimiset

Luger P.08
Mauser Kar98K

Tokyo Marui

Jousitoimiset

Benelli M3 Super 90
Benelli M3 Super 90 Shorty
Colt M203
SPAS 12
SPAS 12 Folding Stock
VSR-10 Pro Sniper
VSR-10 Real Shock
Walther P.38

Kaasutoimiset

Beretta Tactical Master
Colt Python 4"
M1911 A1
P226

Sähköviritteiset

AK-47
AK-47 βeta Spetsnaz
AK-47 Spetsnaz
AK-47S
Colt CAR-15
Colt M16 A1
Colt M16 A2
Colt M16 Vietnam Version
Colt M4A1
Colt M733
Colt XM177 E2
FA MAS F1
FA MAS SV
FN P90 PDW
FN P90 PDW TR
H&K G3 A3
H&K G3 A4
H&K G3 SG/1
H&K G36C
H&K MP5 A4
H&K MP5 A5
H&K MP5 RAS
H&K MP5 SD5
H&K MP5 SD6
H&K MP5K A4 Kurz
H&K MP5K A4 PDW
H&K PSG-1
IMI Uzi SMG
M14 Wood stock
MC51
SIG SG 550
SIG SG 551
SIG SG 552 SEALS
Steyr AUG Military Version
Steyr AUG SR
Thompson M1A1

Sähköviritteiset pistoolit

Glock 18C

TOP

Sähköviritteiset

M60 DX
M60 E3
M60 E3 Long
M60 Shorty
M60 STD

UHC

Jousitoimiset

Desert Eagle .44

Western Arms

Kaasutoimiset

Para Ordnance P14-45

Viimeksi päivitetty
2004-11-18

P14-45
WA P14.45
WA P14.45 Vasen puoli

Ominaisuus Muovikuula-ase Oikea ase
***Lähtönopeus riippuu tietenkin käytettävästä kaasusta ja lämpötilasta
Valmistaja Western Arms, Japani Para Ordnance , Kanada
Toimintaperiaate Kaasutoiminen blowback, itselataava kertatuli Blowback, itselataava kertatuli
Valmistusvuosi 2002 1990
Piipun pituus mm 127 mm
Pituus 216 mm 216 mm
Paino 0.99 kg 1.1 kg
Lipaskapasiteetti 25+1 13+1
Ammus 6mm muovikuula .45 ACP
Lähtönopeus 82 m/s (0,2g) 258 m/s
Lähtöenergia 0.67 J 494 J
Käytettävä kaasu HFC134a / Greengas
Hinta 240 €
Rakenne
Erikoisominaisuudet
Blowback
Hop-up
Plussat ja miinukset
+ Tehokas
+ Laatu näkyy
- Huono hop-up

Para Ordnance

Oikea Para Ordnance on lähes suora kanadalainen kopio amerikkalaisesta M1911 A1-pistoolista. Isoin eroavaisuus on leveämpi pistoolikahva, joka syö sisäänsä kaksirivisen lippaan. Numerot P14-45 asemallin lopussa tarkoittavat lipaskapasiteettia (13+1) ja kaliberia (.45). Para Ordnancet ovat varsin suosittuja Practical- ja IPSC-amujien keskuudessa isohkon lipaskapasiteetinsa ja luotettavuutensa ansiosta.

Alunperin tarkoituksenani oli ostaa tappiinsa laitettu KSC:n Glock 19, mutta sen ollessa loppu WGC:stä, kääntyi katseeni kotimaisiin kauppoihin. Olin varautunut panostamaan hiukan normaalia enemmän pistooliini ja WA:n aseet olivat vastikään ilmestyneet Nemesis-Airsoftin hyllyille. Niistä paljon hyvää kuultuani valitsin Para Ordnancen, joka miellytti minua ulkonäöllisesti.

Western Armsin tuotantolinja on Berettojen ohella keskittynyt lähinnä erilaisiin .45-malleihin, joista Para Ordnance edustaa kirjoitushetkellä yhtä uusimmista. Itse pidän paraa parhaana nykyisistä malleista, koska lipas on oikean tavoin kaksirivinen (=isompi lipaskapasiteetti), mutta kaikki ylimääräiset kiskot ym. härpäkkeet on jätetty pois. Tämä tietenkin vain mielipiteenä.

Aseen lipas
Aseen lipas. Vasemmassa kuvassa venttiilin alapuolella näkyvä palkki liukuu ammuttaessa venttiilin päälle. Silloin jos asetta yritää täyttää kaasulla, kulkee kaasu suoraan lippaan läpi. Käytetyissä lippaissa venttiili ei helpolla tule takaisin ulos vaikka palkin vetääkin alas.
Oikean kyljen merkinnät
Aseen merkinnät oikealla kyljellä. WA:n tapaan merkinnät ovat täysin oikeita vastaavat, mutta kaunista ideaa pilaamassa ovat myös WA:n omat raapustukset.
Vasemman kyljen merkinnät
Aseen vasemman kyljen merkinnät
Patruunapesä
Kaiverrukset löytyvät myös "kromatusta" muovisesta patruunapesästä.
Tarkkuustesti
Pisimmän saatavilla olevan sisäradan ampumatesti: 10 laukauksella 3,5cm kasa.

Ulkonäkö ja tuntuma

Ase toimitetaan KSC:n pakettien jälkeen melko karun tuntuisessa ruskeassa pahvilaatikossa, jonka kannessa lukee vain valmistaja, sekä aseen nimi. Sisältä paljastuu sitten tuttuun tapaan varsinainen, hopinsäätö- ja lippaanlataus-työkalut, manuaali ja parisataa wa:n kuulaa. Manuaali on valitettavasti kokonaan japania, mutta kuvat ovat varsin selkeitä, ja niistä selviääkin kaikki oleellinen aseen toiminnasta. Lippaanlataustyökaluille en itse ainakaan mitään kummempaa tarvetta löytänyt, lippaat saa ladattua paremmin käsin.

Itse varsinainen on kerrassaan upea! Merkinnät löytyvät kuten oikeastakin aseesta. (Western Arms ei valmista aseita, joihin se ei saa lisenssiä) ja viimeistely on oikein nättiä. Luisti on valmistettu heavyweight-materiaalista, eli siinä on muovin seassa metallia. Runko lienee tavallista ABS-muovia, kun taas ulkopiippu on kokonaan metallinen. Kauneus on toki katsojan silmissä, mutta itse pidän aseen karuhkosta ulkonäöstä. Painoa löytyy lippaan kanssa ihan kiitettävästi, mutta ilman sitä on tuntuma jotenkin heppoinen. Näinollen on ase mielestäni varsin tasapainoisen tuntuinen kädessä.

Varmistimia löytyy kaksin kappalein. Toinen on kahvavarmistin, jonka käsi puristaa luonnollisesti pois päältä asetta pidellessä. Toinen on perinteisenmallinen, ollen aseen vasemmalla puolella kahvan yllä mukavasti peukalon ulottuvilla siten, että nopeasti kotelosta vedettäessä varmistin on helppoa ja luontevaa napsauttaa pois päältä. Tämä myös lukitsee mukavasti luistin paikalleen, jolloin se ei pääse liikkumaan asetta koteloon asetettaessa.

Kahvan leveydestä johtuen luistinvapautin sijaitsee hivenen turhan edessä, eikä siihen ylety liipaisinkädellä muuttamatta asentoa ampumavalmiudesta. Toisaalta kaksirivisiin nelivitosiin tarjottava suurennettu luistinvapautun vaikeuttaa aseen sovittamista koteloon.

Toiminta

Vaikka WA:n aseet on suuniteltu toimimaan HFC134a-kaasulla, toimii se silti HFC22:kin varsin laadukkaasti ja jouhevasti. Oikeastaan ainoana toimintahäiriönä on ilmennyt koneistossa sijaitsevan kumitiivisteen nuljahtaminen pois paikaltaan, jolloin ase jumiutuu ja on pakko avata. Tämä ei kuitenkaan kauaa vie yksinkertaisen magna-koneiston ansiosta, jonka purkaminen onnistuu yhden kuusiokolo-ruuvin avaamisella ja tapin pois työntämisellä (jota ei tarvitse tehdä päästäkseen käsiin ko. tiivisteeseen). Hivenen radikaalimpi ongelma on luisti, joka HFC22:sta käytettäessä lopulta murtuu. Itselläni tämä tapahtui luistin etuosasta yhden aktiivisen pelikesän jälkeen. Onneksi honkkari-kaupat ovat varaosia täynnä, joten niiden saaminen ei ole ongelma. Myöskin lippaiden yläpään tiivistekumit ovat kulutustavaraa suuttimen aina laukauksen yhdeydessä nirhaisten niitä.

Lippaita on ilmeisesti olemassa kahdenlaisia, sillä osassa lippaistani kaasusäiliö on liian pieni, eikä se riitä ampumaan lippaallistakaan kuulia. Suurin osa taasen toimii kunnolla. Liekö sitten olemassa jotain "vanhempaa sarjaa." Toisaalta kaasuntäyttö on mukavaa, eikä kaasua roisku ohi ennen kuin lipas on täynnä. Hankalampana ominaisuutena täytyy lippaiden venttiili sulkea ennen täyttöä, tai muuten kaasu juoksee suoraan lippaasta läpi.

Nyt kun valittamiseen päästiin, on todettava, että ainakin oman yksilöni (säädettävä) hoppi oli kerrassaan surkea! Se ei toiminut aina, välillä otti ihan liikaa, säätyi itsekseen yms, joten päätin ottaa koko hoppiruuvin irti. Tämän toimenpiteen jälkeen kantama ei paljoa huonontunut (tehokas kantama hivenen alle vakiosähkön), mutta tarkkuus parani huomattavasti.
Päätoimittajan huomautus: Omasta Parastani hoppiruuvi työntyi piippuun, eikä aseessa nyt ole hoppia käytännössä ollenkaan, mikä näkyy kantamassa.

Nyt kun on saatu kaikki ikävät asiat alta pois, on aika siirtyä siihen tärkeimpään: ampumiseen. HFC134a:lla tunnelma on jotenkin vaisu, mutta herrajumala HFC22:n kanssa! Ääni on kerrassaan hekumallinen ja "rekyylikin" on muovikuula-aseeksi melko raskas ja napakka. Paremman olen nähnyt ainoastaan Maruin uudessa Desert Eagle Hardkickissä, joka toisaalta häviää senkin viimeistelyssä ja muussa tunnelmassa. Tehot ovat raa'asti arvioituina hiukan normaalia kaasupistoolia paremmat. Eivät kuitenkaan liikaa, ja melko läheltäkin uskaltaa ampua. Pelaaminen on mukavaa, joskin aseen soveltuvuutta ensisijaisena aseensa voi pohtia kahteen kertaan. Toisaalta, sopiiko pistooli sitten ylipäätänsä metsään? Vara-aseena para taasen toimii mukavasti ja sillä on ilo pelata. Kahvakulma on äärimmäisen hyvä ja aseella osuu varsin hyvin heittolaukauksillakin.

Koneistona toimii WA:n Magna, joka on kerrassaan nerokkaan yksinkertainen sekä mukava avata. Toimintaperiaate on, että suuttimesta tulee ulos jousen avulla osa venttiiliä, jonka kammiossa oleva kuula painaa kiinni. Näin siis luistin liike saa kaasua vasta kuulan ampaistua matkoihinsa. Tämä takaa tasaisen lähtönopeuden ja luistin liikkeelle riittävän kaasun saannin. Huonoa koneistossa taas sitten on materiaalivalinta: lähes kokonaan muovia.

Purkaminen käy niinkuin esikuvassakin. Vedetään luistia taaksepäin niin, että purkutapin saa työnnettuä luistin lovien ohi ulos rungosta. Näin luisti lähtee etukautta vetämällä irti. Sitten otetaan irti piippu, sekä luistinpalautinjousi. Tämän jälkeen avataan takatähtäintä kiinni pitävä kuusiokoloruuvi, joka samalla pitää myöskin koneistoa paikoillaan. Sen jälkeen koneisto vain luiskautetaan ulos ja siitä voidaan irroittaa osat erilleen.

Vielä hehkutettakoon lippaiden R-venttiiliä, jonka ansiosta aseella voi ampua vaikka ylösalaisin.

Tuomio

Kannattaako Paraa sitten ostaa? Riippuu siitä, mitä kaasupistoolilta haluaa. Vastaavia ongelmia ilmenee varmasti muissakin aseissa jopa enemmänkin, ja nämä ovat loppujenlopuksi varsin helppoja korjata ja selvittää, jos vain suinkin ruuvimeisseli kädessä pysyy. Suurella hinnalla ei kuitenkaan saa mitään aivan erikosita, kunhan viimeisen päälle hyvin tehdyn, mutta tavallisen blowback-pistoolin, ja jos puhtaasti pelikäyttöön asetta haluaa, kannattaa mahdollisesti kääntyä vaikkapa KJW:n (tai KSC:n) Glockin puoleen. Tämä lienee tarkoitettu enemmän fiilistelyyn, johon se sopii mainiosti.

Kirjoitti:
Lauri "L4te" Hynynen

Kuvat:
Valtteri Jaakonpoika



- LEKA - webmaster@varusteleka.fi