Etusivulle

AGM

Sähköviritteiset

MP/40

ANGS/tuntematon

Sähköviritteiset

MG/42

Classic Army

Sähköviritteiset

Armalite M15A4 Rifle
H&K MP5 A2
H&K MP5 A3
H&K MP5 SD3
H&K MP5 SD5

Craft Apple Works

Kaasutoimiset

M79

DBoys

Jousitoimiset

Kar98K

Hudson

Kaasutoimiset

M3A1 Grease Gun

ICS

Sähköviritteiset

ICS AK-74M
M4A1 (CAR-97)

KSC

Kaasutoimiset

Glock 19
Glock 26
H&K Mk23 SOCOM
Ingram M11 A1

Kuan Ju Works

Kaasutoimiset

Beretta M9 Full Metal
Glock 23

KWA

Kaasutoimiset

Cz75 2nd Version

KWC

Kaasutoimiset

Colt M16 Shorty

Marushin

Jousitoimiset

Mauser Kar98K SSB
Mossberg M500

Kaasutoimiset

M1 Carbine MAXI
Mauser M712 MAXI SSB
Mossberg M500
Mossberg M500 Slugster MAXI

Maruzen

Jousitoimiset

APS-2 Extra
APS-2 Original Version
APS-2 Sniper Version
Remington CA870

Kaasutoimiset

H&K MP5K A4 Kurz
Maruzen M870 Black Version
Micro Uzi

Sun Project

Jousiviritteiset

Remington M40 A1

Tanaka

Kaasutoimiset

Luger P.08
Mauser Kar98K

Tokyo Marui

Jousitoimiset

Benelli M3 Super 90
Benelli M3 Super 90 Shorty
Colt M203
SPAS 12
SPAS 12 Folding Stock
VSR-10 Pro Sniper
VSR-10 Real Shock
Walther P.38

Kaasutoimiset

Beretta Tactical Master
Colt Python 4"
M1911 A1
P226

Sähköviritteiset

AK-47
AK-47 βeta Spetsnaz
AK-47 Spetsnaz
AK-47S
Colt CAR-15
Colt M16 A1
Colt M16 A2
Colt M16 Vietnam Version
Colt M4A1
Colt M733
Colt XM177 E2
FA MAS F1
FA MAS SV
FN P90 PDW
FN P90 PDW TR
H&K G3 A3
H&K G3 A4
H&K G3 SG/1
H&K G36C
H&K MP5 A4
H&K MP5 A5
H&K MP5 RAS
H&K MP5 SD5
H&K MP5 SD6
H&K MP5K A4 Kurz
H&K MP5K A4 PDW
H&K PSG-1
IMI Uzi SMG
M14 Wood stock
MC51
SIG SG 550
SIG SG 551
SIG SG 552 SEALS
Steyr AUG Military Version
Steyr AUG SR
Thompson M1A1

Sähköviritteiset pistoolit

Glock 18C

TOP

Sähköviritteiset

M60 DX
M60 E3
M60 E3 Long
M60 Shorty
M60 STD

UHC

Jousitoimiset

Desert Eagle .44

Western Arms

Kaasutoimiset

Para Ordnance P14-45

Tokyo Marui

Tokyo Marui

Tokyo Marui

Sisällysluettelo
Muovikuulamaailman jättiläinen
Maruin aseiden perusidea
Gearboxeista
Lippaista
Mikä sähköaseista on paras?

Muovikuulamaailman jättiläinen

Tokyo Marui tuottaa 80% japanilaisista muovikuula-aseista. Sen sähköaseet käytännössä ainoita toimivia sellaisia, ja maailman suosituimpia muovikuula-aseita. Kun Marui pauhaa, muut helisevät.

Aikaisemmin vakavasti otettavat muovikuula-aseet olivat tehokkaita kaasukäyttöisiä kivääreitä, yleensä ulkoisilla kaasusäiliöillä. Kaasuaseina ne vaativat hyvää huolenpitoa ja välillä aseen purkamiseen asti menevää huoltoa, ja vain harvat tunsivat aseet kunnolla. Silloin Internet oli massoille tuntematon, eikä tieto levinnyt samaan tapaan kuin nykypäivinä, vaan sitä varjeltiin mustasukkaisesti. Marui oli yksi valmistaja muiden joukossa, kehitellen sähköaseitaan. Alun perin sähkökiväärit olivat vähän samaa tasoa kuin EBB:t nykyään, hauska idea muttei millään tavalla toimiva.
Japaniin tuli suuri lama, eikä ihmisillä enää ollut varaa muovikuula-aseisiin. Monia firmoja kaatui ja harrastus taantui. Laman päätyttyä Marui markkinoi vahvasti jo paremmaksi päässeitä sähkaseitaan, jotka tarjosivat lukuisia etuja kaasuaseisiin: helppokäyttöisyys, ei tarvetta letkuille ja ulkoisille säiliöille, pienempi huollon tarve, halpa hinta. Maruin saatua hyvän jalansijan vanhat firmat eivät enää saaneet kaasuaseita myydyksi ja kaatuivat tai alkoivat pitämään pientä profiilia.
Nykypäivän Japanissa sähköaseet ovat muoti-ilmiö, eivätkä kaasuaseet enää voi saada samanlaista jalansijaa. Kaikki missä ei lue AEG tai Blowback on japanilaisille epäilyttävää, eivätkä ne myy hyvin. Maruilla on patentti gearboxista, joka on ainoa tapa saada luotettavasti toimiva sähköase. Firma vahtii patenttejaan tarkasti, ja haastaa oikeuteen kopioiden tekijät. Maruilla on painavin sana muovikuulamarkkinoilla, ja se luovii häikäilemättömästi itselleen tilaa.

Nykyään moni kiinalainen ja taiwanilainen firma valmistaa joko suoria tai hiukan muokattuja kopioita Maruin moottoripyssyistä. Nämä ovat useimmiten paranneltuja malleja, ja tarkoavat enemmän metallia, paranneltuja ja "paranneltuja" rakenteita ja erikoisempia hilavitkuttimia. Kopiovalmistajien aseissa on usein paljon lähinnä hutiloinnista (sekä suunnittelu- että kasausvaiheessa) aiheutuneita ongelmia. Jos aseiden toiminta ja rakenne ei ole tuttu, eikä ole rahallisia tai taidollisia valmiuksia korjailla aseita, on Tokyo Marui tasaisen laatunsa ansiosta edelleen parempi vaihtoehto.

Maruin AK-47 metalliosat eroteltuina
Maruin AK-47 metalliosat eroteltuina. Ulkoisia muoviosia jotka oikeassa aseessa ovat metallia ovat vain runko ja piippujärjestelmän runko sekä alaetutukin kiinnikkeet.

Maruin aseiden perusidea

Aseiden materiaaleina ovat lähinnä ABS-muovi ja sinkkivalumetalli. Nykyään kaikki pienet osat, mukaan lukien piiput ja joskus jopa lukkouumat, tehdään metallista isojen kokonaisuuksien ollessa muovia. Jokaisen aseen sisällä on messinkipiippu, sähköaseissa vieläpä säädettävällä, hop-upilla, sähköaseiden koneistona lähinnä metallirakenteinen gearbox. Sähköaseet saavat virtansa akuista, joita on kolmea mallia - miniakku, jossa 600mAh kennot ovat kahdessa rivissä parittoman kennon ollessa poikittain pohjalla, AK-akku jossa 600mAh kennot ovat yhdessä pötkössä ja large-akku, joka on miniakku 1300mAh kennoilla.
Aseet ovat yleensä pituudeltaan ja korkeudeltaan samankokoisia kuin oikeat vastineensa, mutta paino luonnollisesti sekä mittasuhteet eivät täsmää - mittasuhteiden osalta tähän vaikuttaa osalta koneiston tuomat rajoitukset, osalta millintarkan työn tarpeen puute. Useimmat varaosat oikeista aseista eivät käy suoraan Maruin vastineisiin.

Firman sähköaseet ampuvat suunnilleen 80 m/s joka antaa maksimikantamaksi noin 50m ja tehokkaaksi pelikantamaksi 30m. Periaatteessa mitä pidempi piippu, sitä tehokkaampi ase. Maruin piippuporat eivät kuitenkaan tuota kaikki samanlaista tulosta, ja vaikka piipun sisähalkaisijaksi on ilmoitettu 6,14mm, voi tämä heittää jopa millin kymmenesosalla. Mitä tiukempi piippu sattuu kohdalle, sitä paremmin kuula lentää. Tämän takia yksilökohtaiset tehoerot voittavat, eikä aseita voi suoraan verrata tehossa - paitsi viritettyinä tarkkuuspiipuilla. Nyrkkisääntönä olkoon, että kaikki ovat lähes yhtä tehokkaita.

Maruin sähköaseiden yleisenä ongelmana on puoliautomaatin käytöstä johtuva rattaiston sijoiltaan meneminen. Ongelma hoituu yksinkertaisesti ampumalla sarjaa, mutta tämän ansiosta sarjatulta ei voi poistaa aseista ja tämän takia niitä ei kaikkiin peleihin hyväksytä mikäli kova viritys vaatii kertalaukausten käytön.

Marui Gearbox 3
Maruin Gearbox versio 3. Ei kannata välittää hassusta johdotuksesta.

Gearboxeista

Maruilla on tällä hetkellä kuusi eri mallista gearboxia. Saman mallin gearboxeissa on asekohtaiset suuttimet, liipaisimet ja tulivalitsinosat sekä sylinterit.
Gearbox 1
FAMAS-sarjasta löytyvä varhainen koneisto. Kestää tavallista käyttöä hyvin, mutta viritysosia ei juuri ole. Puoliautomaatti toimii harvoissa aseyksilöissä.
Gearbox 2
Coltin ja H&K:n aseiden kopioista (MP5K-sarja poislukien) löytyvä koneistoversio. Heikko, virityksissä tarve vahvistetuille koneistokuorille.
Gearbox 3
AK-47-sarjassa debytoinut edeltäjäänsä huomattavasti vahvempi koneistoversio. Löytyy lisäksi AUG, SIG ja MP5K-sarjoista.
Gearbox 4
Erikseen PSG-1:tä varten kehitetty koneisto, jonka puoliautomaatin toimintakuntoon saamiseksi Maruin insinööreiltä meni vuoden päivät. Ainoa koneistolaatikko joka ei ammu sarjaa, samoin kuin ainoa joka ei jumiudu puoliautomaatin käytöstä.
Gearbox 5
Erikseen UZIa varten suunniteltu koneisto, jossa moottori ei ole aseen kahvassa ja jossa kuulansyöttö tapahtuu keskeltä. Koneisto toimii väärin päin, eli jousi sinkaisee männän kohti aseen peräpäätä. Erikoisesta toimintatavasta johtuen ase tärisee ammuttaessa enemmän, ja tämän Marui aseen ilmestyessä lanseerasi "real shock" -rekyyliksi. Kyseessä on kuitenkin vain tavanomaista kovempi tärinä, eikä real shockistakaan onneksi ole puhuttu enää pitkään aikaan.
Koneiston kuoret ovat muovia, eikä viritysmahdollisuutta ole.
Gearbox 6
Uudempi, Thompsonin debytoima koneisto, jonka muoto sallii matalan rungon. Käytössä Thompsonissa ja P90:ssä. Syö useita 2- ja 3-version laatikoiden viritysosia mukisematta, kuten rattaiston.

Lippaista

Maruin moottoripyssyt käyttävät keskenään samoja lippaita niin usein, kuin on mahdollista - eli jos aseiden esikuvat pystyvät käyttämään keskenään samaa lipasta, voivat myös eri Maruin moottoripyssyt. Moni lisäosa- ja kopiovalmistaja tekee omia lippaitaan, joiden yleensä luvataan käyvän myös Maruin lippaisiin. Jotkut syöttävät Maruin lippaita paremmin, monet huonomminkin. G3-, MP5- ja M16-lippaissa on tarjolla sekä lyhyttä että pitkää, nämä käyvät aivan hyvin ristiin.

Seuraavassa lista, jossa jokaisen pilkun jälkeen luetellut aseet käyttävät samaa lipasta:

  • M16-sarja, M4-sarja, XM177E2 ja CAR-15 käyttävät samaa lipasta
  • Koko AK-sarja käyttää samaa lipasta
  • Koko Sig/SG-sarja käyttää samaa lipasta, 552:n mukana pakatut leikkiluotilippaat käyvät vanhoihin malleihin ja toisinpäin
  • Koko MP5-sarja käyttää samaa lipasta
  • G3-sarja, MC-51 ja PSG-1 käyttävät samaa lipasta
  • M16-sarja, M4-sarja, XM177E2 ja CAR-15 käyttävät samaa lipasta

Mikä sähköaseista on paras?

Mikään Maruin ase ei ole niin huono, että se olisi muita Maruin aseita vastassa syynä pelin häviämiseen. Siksi jos jotakin asetta todella haluaa, ostakoon sen. Tärkein peliin vaikuttava ominaisuus aseessa on omistajan suhtautuminen siihen.

Jos ei kuitenkaan ollenkaan keksi mitä haluaisi, suosittelen minä Henkilökohtaisella MielipiteelläTM seuraavia aseita: AK-47, M14, P90 TR, FAMAS, MP5K A4 PDW. Perusteet löytyvät aseiden artikkeleista ja +/- -laatikoista.


Valtteri Jaakonpoika
webmaster miuku varusteleka piste fi

- LEKA - webmaster@varusteleka.fi