Softaajille vuodesta 2002
Varusteleka.fi
Tänään on Ma Helmi 17, 2020 7:50 pm

Kaikki ajat ovat UTC
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 34 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: To Joulu 31, 2009 1:30 pm 
Poissa

Liittynyt: Ti Joulu 08, 2009 6:05 pm
Viestit: 35
Taas yksi ammuskelu tahraamassa Suomen imagoa.

Elikkäs tänään oli klo 10.08 ammuskelu Sellon kauppakeskuksen Prismassa.

Ammuskelija oli "poliisin vanha tuttu", 43-vuotias Ibrahim Shkupolli. Ammuskelussa kuoli 5 Prisman työntekijää ja ampuja löydettiin kotoaan kuolleena. Ylen mukaan ase oli 9mm käsiase.

Kauankohan kestää ennen kuin joku menee syyttämään aseharrastusta, metallimusiikkia, K-18 -pelejä tai ampujan maahanmuuttajataustaa.

Uhrien omaisille voimia surun voittamiseen.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: To Joulu 31, 2009 3:19 pm 
Poissa

Liittynyt: La Touko 07, 2005 5:48 am
Viestit: 461
Ei tainnut mies tietää että ei saisi ennen kuutta paukutella.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: To Joulu 31, 2009 4:54 pm 
Poissa

Liittynyt: Pe Marras 13, 2009 6:35 pm
Viestit: 34
Paikkakunta: Helsinki
Nimi: Sauli L-M
Ampuja oli maahanmuuttaja, tuomittu rikollinen ja käytti laitonta asetta. Nyt tietysti jotkut rasistit käyttävät tätä keppihevosena väittääkseen, että Suomeen ei pitäisi päästää Ibrahimeja. Paremminkin mielestäni rikolliseksi todetut yksilöt pitäisi palauttaa sinne mistä tulivatkin. Tällä tavalla jokainen vastaa omista tekemisistään, eikä ketään syrjitä taustojensa (etnisyys, sukupuoli, uskonto...) vuoksi. Se että rikollisten annetaan jäädä maahan pilaa myös kunnollisten maahanmuuttajien maineen ja antaa poliittista vipuvartta rasisteille.

Rasistien logiikan mukaisesti yksittäistapauksen perusteella halutaan taas aseharrastajat kollektiiviseen vastuuseen. Nyt kun ase oli laiton (eli tyyppi ei ole laillinen ampumaharrastaja), väitetään, että aseita on ylipäätään "liikkeellä" laillisen harrastuksen vuoksi. Niin, samalla tavallahan Suomeen virtaa heroiinia ja kokaiiniakin, koska täällä on myös laillisia huumeharrastajia. Eiku...

Iso-Britanniassa kiellettiin kaikki käsiaseet yli 12 vuotta sitten, ja Australiassa lähes kaikki aseet paria vuotta myöhemmin. Kummassakin maassa kiellon toimeenpano tuli uskomattoman kalliiksi, ja tulokset ovat olleet surkeita. Rikolliset saavat aina jostain käsiinsä aseita, huumeita ja muuta laitonta, sanoi laki mitä hyvänsä. Steen Christensen teki tekonsa poliisilta anastamallaan aseella, ja järjestäytyneet rikollisliigat ovat varastaneet aseita armeijan asevarikoilta Norjassa, Ruotsissa ja Venäjällä vain parin naapurimaan esimerkkiä mainitakseni.

Tie helvettiin on hyvillä aikomuksilla kivetty. Laillisen aseharrastuksen ja muiden yksilönvapauksien ei pitäisi olla poliittista kauppatavaraa kriisien jälkeen. Kyse ei ole vain siitä, että jotkut (kuten minä) haluavat käydä välillä räiskimässä pahvitauluihin reikiä, vaan asekielloilla on paljon laajempia negatiivisia vaikutuksia yhteiskunnassa. Vaikka vaikutukset eivät olekaan suorassa syy-seuraussuhteessa, ne toistuvat samanlaisina kaikkialla, missä aseiden omistusta on rajoitettu.

-Sale


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: To Joulu 31, 2009 6:45 pm 
Poissa

Liittynyt: Ti Touko 27, 2008 6:51 pm
Viestit: 123
Muuten ihan perusteltua paitsi jännä toi "rasistien logiikka" kohta. Varsinkin siihen lisättynä sana "yksittäistapaus" joka tämä ampuminen onkin koska kyseesä ei ollut ns. normaali tyttöystävän/vaimon tappo vaan tässä oli kolmas osapuoli joka koostui naisen työtovereista. Harvemmin kolmiodraamat ihan näihin mittasuhteisiin johtaa.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: Pe Tammi 01, 2010 7:50 am 
Poissa

Liittynyt: Su Huhti 20, 2003 5:31 pm
Viestit: 1053
Paikkakunta: Turku
Sale, kaipa se ase oli laillinen (vrt katkaistuun haulikkoon joka on laiton), luvaton se vain taisi olla.

Mä ihmettelin tuota samaa, että jos miehellä ei ole kansalaisuutta ja tilillään mm. aikaisempia ampuma-aserikoksia, miksei miestä ole karkoitettu maasta? Mutta jotenki vihervasemmisto onnistuu aina aivopesemään vallankahvassa olevat, tai he ovat itse kiinni siinä kuin satiaiset munakarvoissa. Toisaalta, mitä voidaan odottaa päättäjiltä joiden mielestä suomi pelastaa maailman mm. ilmastonmuutokselta.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: La Tammi 02, 2010 9:20 am 
Poissa

Liittynyt: To Loka 15, 2009 2:43 pm
Viestit: 30
Paikkakunta: Asikkala
Jostain bongasin tiedon, että Shupolli olisi entinen Serbi ja ACP:n sotilas.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: La Tammi 02, 2010 9:52 am 
Poissa

Liittynyt: Su Kesä 26, 2005 11:10 am
Viestit: 396
Paikkakunta: Kouvostoliitto
Serbi on kansallisuus...


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: Ma Tammi 04, 2010 4:26 am 
Poissa

Liittynyt: Pe Marras 13, 2009 6:35 pm
Viestit: 34
Paikkakunta: Helsinki
Nimi: Sauli L-M
Cammer kirjoitti:
Sale, kaipa se ase oli laillinen (vrt katkaistuun haulikkoon joka on laiton), luvaton se vain taisi olla.

Ei katkaistu haulikkokaan laiton ole, jos siinä on edelleen 400-millinen piippu ja kokopituus 840 mm, tai sitä lyhyemmäksi katkottaessa on muuntamislupa ja ase rekisteröidään luokkaan "muu ase". ;) Laiton ase nyt on tuollainen puhekielinen ilmaus ja tarkoitan sillä laittomasti hallussapidettyä asetta.

seantti: Vähän tajunnanvirtana tuli kirjoitettua, mutta pointti näköjään meni perille. Eli tuo tapaus ei edusta mitään laajempaa ilmiötä tai ryhmää, vaan oli todellakin epätyypillinen yksittäistapaus. Sen perusteella ei mun mielestä pidä leimata sen enempää albaaneja kuin vaikka aseharrastajiakaan. Valitettavasti kaikki eivät tajua näin yksinkertaisia asioita.

Toinen mielestäni yksinkertainen asia on se, että vuoden kakun tai muuten useita rikostuomioita saanut ulkomaalainen pitäisi poistaa maasta. Toisille tämä on vaikea ajatus, ehkä taas juuri siksi, että asia on niin päivänselvä ja yksinkertainen: kun rikolliseksi osoittautunut maahanmuuttaja heivataan rajan yli, hän ei enää tee lisää rikoksia Suomessa, ihmisillä on sellainen kuva että asiassa on joku tolkkukin, ja näin kunnolla käyttäytyviin maahanmuuttajiin kohdistuisi vähemmän ennakkoluuloja. Toimenpide ei edes olisi mitenkään syrjivä, koska se kohdistuu yksilöön, joka on mätämunaksi todettu.

Kolmas ja tällä kertaa vähän monimutkaisemmin perusteltava (joskin edelleen periaatteessa yksinkertainen) asia on se, että ampuma-aseiden hallussapitoluvat pitäisi laajentaa kantoluviksi. Nykysysteemissä on se vialla, että pahantekijä voi aina hakea aseen kotoaan, kun taas lainkuuliaiset ihmiset tietysti jättävät aseensa kotiin. Jos henkilö ei ole sopiva kantamaan asetta mukanaan, ei sellaista pitäisi kotoakaan löytyä. Aseen kantamisen laillistaminen auttaisi tietysti myös niitä tapauksia vastaan, joilla on laittomasti hallussapidetty ase.

Näitä CCW-lupajuttujahan on käytössä monissa Yhdysvaltojen kaupungeissa ja osavaltioissa ja lisäksi EU:n alueella Virossa ja Tsekeissä. Kaikkialla, missä tätä on uskallettu kokeilla, on pelkästään positiivisia nettovaikutuksia: tietysti lieveilmiöitäkin jonkin verran, mutta niitä on minimaalinen määrä verrattuna siihen, kuinka paljon rikollisuus on vähentynyt.

-Sale


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: Ma Tammi 04, 2010 7:09 am 
Poissa

Liittynyt: To Helmi 06, 2003 6:59 pm
Viestit: 2694
Paikkakunta: Oita, Japan
Nimi: Petri P.
Joojust, itsehän tykkäisin suuresti, että janttereilla kulkee taskussa pyssyjä tuolla ulkona. Tosi ylicool idea.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: Ma Tammi 04, 2010 8:15 am 
Poissa

Liittynyt: La Touko 07, 2005 5:48 am
Viestit: 461
Yritettiinkö tässä nyt hakea jotain "jos mulla olisi ollut ase povitaskussa niin olisin voinut estää ampumisen" luokan sankarijuttuja?


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: Ma Tammi 04, 2010 3:28 pm 
Poissa

Liittynyt: La Touko 02, 2009 2:55 pm
Viestit: 24
Ameriikan maassa semmonen ampujasankari voiski toimia, Suomessa kun ollaan niin auttajahan siinä joutuu linnaan ja oikee ampuja pääsis uhrin roolissa vapaaksi niin että aijai!


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: Ma Tammi 04, 2010 3:34 pm 
Poissa

Liittynyt: To Helmi 06, 2003 6:59 pm
Viestit: 2694
Paikkakunta: Oita, Japan
Nimi: Petri P.
Näinhän se kuuluukin olla. Itse en ainakaan halua luottaa aseintoilijan harkintakykyyn, varsinkaan paineen alaisena. Varsinkaan sellaisen, jonka Suomessa tarvitsisi asetta mukanaan kantaa.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: Ma Tammi 04, 2010 4:13 pm 
Poissa

Liittynyt: Ti Syys 21, 2004 4:16 am
Viestit: 57
Paikkakunta: Helsinki
Mikseivät tiukan aselainsäädännön kannattajat voi koskaan vedota faktatietoon pelkän tunteilun ja ajatusleikkien sijasta? Kuten Sale sanoi, muun muassa CCW-lupien vaikutuksista on jo todellista kokemusta (tilastoja, yksittäistapauksia ja tutkimuksia). Sen sijaan en ole vielä kuullut yhdestäkään tapauksesta, jossa aselainsäädäntöä tiukentamalla olisi saatu mitään positiivista aikaiseksi missään maassa.

Voisiko joku teistä tunteilijoista vaihteeksi tarjota myös hieman kylmää faktaa aselainsäädännön tiukentamisen positiivisista vaikutuksista? Jokaisellahan on tietenkin oikeus omaan mielipiteeseensä, mutta kun on kyse rikoksien ja tällaisten joukkosurmien torjumisesta, olisi parasta toimia parhaan tämänhetkisen tiedon mukaan, eikä vain luottaa MuTuun.

En halua varastaa tätä keskustelua Salelta, joten annan hänen jatkaa tästä.

P.S. Kaikkien kielteisesti tuliaseiden omistukseen suhtautuvien kannattaisi hieman perehtyä Yhdysvaltain perustuslain toiseen (2.) lisäykseen: "A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the People to keep and bear Arms, shall not be infringed."


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: Ma Tammi 04, 2010 5:00 pm 
Poissa

Liittynyt: To Helmi 06, 2003 6:59 pm
Viestit: 2694
Paikkakunta: Oita, Japan
Nimi: Petri P.
Omistan aseita, en siltikään katso että niitä pitäisi kenenkään kannella mukanaan. Tässäkään ei kukaan ymmärtääkseni ole lakien tiukentamisen kannalla ollut, itse vain koen vastenmielisyysreaktioita kaikenlaisia NRA-juttuja ja aseiden taskussakanto juttuja vastaan.

Suomi ei ole Yhdysvallat. Yhdysvaltoihin on helppo päästä, Texas on iso osavaltio. ;)


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: Ma Tammi 04, 2010 6:12 pm 
Poissa

Liittynyt: Su Touko 29, 2005 5:36 pm
Viestit: 2037
Nimi: Eric A.
Mun mielestä Roskan tulisi kantaa muskettiaan mukana ja torjua rikoksia.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: Ma Tammi 04, 2010 7:09 pm 
Poissa

Liittynyt: To Helmi 06, 2003 6:59 pm
Viestit: 2694
Paikkakunta: Oita, Japan
Nimi: Petri P.
Oisin mä yhden Sellon ammuskelijan sillä kyllä torjunut.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: Ma Tammi 04, 2010 7:35 pm 
Poissa

Liittynyt: La Touko 07, 2005 5:48 am
Viestit: 461
Mun on aina salaa tehnyt mieli kysyä että mikä estäisi pyssyharrastelijoita vaihtamasta vaaralliset tuliaseensa vähemmän vaarallisempiin airsoft tai ilma-aseisiin? Onko tässä taustalla muuta kuin se että oikeat aseet on mageita ja muut lasten leluja? Jos oletetaan että näin on, niin dekoilla voisi fiilistellä, mutta em. lelupyssyillä saa sitten ampuakkin. Salaa kyllä veikkaan myös että tässä olisi takana "no jos rikollisetkin saa aseet niin miksei mekin!"

Tämä on siis täysin hypoteettistä, ettei kenenkään nra-punaniskan tartte sitten hullaantua.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: Ma Tammi 04, 2010 7:48 pm 
Poissa

Liittynyt: Ma Elo 15, 2005 1:15 pm
Viestit: 555
Paikkakunta: Hell Bent for Baby Poop
Nimi: Stefan M.
Nomut, saa issue-pyssyilläkin ammuskella. Ja jos on mies, nii ymmärtää asemallien historiallisen arvon ja mageuden päälle. Aseethan on ihan älyttömän mageita juttuja, jokainen poika sen tietää! Onhan airsoftis-konsuilla kans aika magee ammuskella *pirrr pirrr pirrr*, joo mulle riittää hajoaminen siihen pelkkään ajatukseenkin.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: Ti Tammi 05, 2010 6:45 am 
Poissa

Liittynyt: Su Touko 29, 2005 5:36 pm
Viestit: 2037
Nimi: Eric A.
Tuska kirjoitti:
Mun on aina salaa tehnyt mieli kysyä että mikä estäisi pyssyharrastelijoita vaihtamasta vaaralliset tuliaseensa vähemmän vaarallisempiin airsoft tai ilma-aseisiin? Onko tässä taustalla muuta kuin se että oikeat aseet on mageita ja muut lasten leluja? Jos oletetaan että näin on, niin dekoilla voisi fiilistellä, mutta em. lelupyssyillä saa sitten ampuakkin. Salaa kyllä veikkaan myös että tässä olisi takana "no jos rikollisetkin saa aseet niin miksei mekin!"
Eihän tossa ole mitään järkeä. Jos haluaa harrastaa ammuntaa aseilla niin sitä voi harrastaa ainostaan niillä. Kuulapyssyt ja ilmapyssyt on sitten ihan oma "lajinsa".

Eihän sitä voi rallikilpailuunkaan mennä millään potkuautolla.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: Ti Tammi 05, 2010 9:16 am 
Poissa

Liittynyt: La Touko 07, 2005 5:48 am
Viestit: 461
Toi on ihan hyvä pointti. Mutta mä voin edelleen soveltaa yllämainittua että kielletään ralliautot ja ajellaan potkuautoilla koska ne on vähemmän vaarallisempia. Välineet vaihtuu, mutta harrastus/urheilu pysyy samana ns. in spirit.

Periaatteessa mitä mä vissiin yritän sanoa on se, että miten pitkälle voidaan viedä ihmisten turvaaminen kieltämällä kaikki kiva. Utopistinen kontrollivaltio olis aika perseestä, mutta toisaalta ei huvittas tulla ammutuksi, tai yliajetuksi.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: Ti Tammi 05, 2010 9:25 am 
Poissa

Liittynyt: Su Touko 29, 2005 5:36 pm
Viestit: 2037
Nimi: Eric A.
Ymmärrän kyllä pointtisi, mutta airsotapyssyllä on aivan hiton vaikea ampua sataanviiteenkymppiin tai pidemmälle.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: Ti Tammi 05, 2010 10:07 am 
Poissa

Liittynyt: Ke Kesä 03, 2009 3:19 pm
Viestit: 165
Ja potkuautolla taasen tosi vaikea mennä lujemmin tai jaksaa pitkiä matkoja mitä ralliautoilla voidaan mennä.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: Ti Tammi 05, 2010 10:39 am 
Poissa

Liittynyt: Ma Elo 15, 2005 1:15 pm
Viestit: 555
Paikkakunta: Hell Bent for Baby Poop
Nimi: Stefan M.
Ihan sama minkä kieltää, silti se on saatavilla.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: Ma Tammi 11, 2010 12:06 am 
Poissa

Liittynyt: Pe Marras 13, 2009 6:35 pm
Viestit: 34
Paikkakunta: Helsinki
Nimi: Sauli L-M
Tiedemieheltä oikein tiukka kirjoitus, ja peräänkuuluttaisin täsmälleen samaa: kertokaa mulle ihan tosiasioihin perustuen, mitä vikaa aseiden kantamisen laillistamisessa olisi? Tähän asti vastaväitteet on luokkaa "luuletko olevasi sankari?" ja "en tykkää ajatuksesta". Olisi ihan oikeasti kiva kuulla faktaa jo sen takia, että tykkään aina välillä kyseenalaistaa mielipiteeni, koska en halua olla dogmaattinen fanaatikkofundis minkään asian suhteen.

Roska valotti vähän oman kantansa perusteita, eli kyseessä on vastenmielisyysreaktio. Perustuu siis tunteisiin, että ei tykkää ajatuksesta. Ymmärrän tämän Suomen kulttuurissa varsin hyvin, ja olin pitkään itsekin sitä mieltä, ettei olisi mitään järkeä sallia aseiden kantamista.

Olen edelleen sitä mieltä, että Suomessa ei ole erityistä tarvetta sallia aseiden kantamista siltä kantilta, että katurikollisuutta ja tällaisia ammuskeluita tapahtuu vähän. Mutta jos rikostilastot rumenisivat nykyisestä reilusti, suhtautuisitteko ajatukseen kuitenkaan toisin? Ja jos rikollisuuden kasvua vastaan otettaisiin tällainen käytäntö, ja oletetaan, että rikollisuus sitten vähenisi, niin pitäisikö sitten taas kieltää aseet "kun ei niitä tarvitse"?

Tuska kirjoitti:
Mun on aina salaa tehnyt mieli kysyä että mikä estäisi pyssyharrastelijoita vaihtamasta vaaralliset tuliaseensa vähemmän vaarallisempiin airsoft tai ilma-aseisiin?

Suotta salailla, jos kiinnostaa. Yksi vastaus on erilaisten kansallisten ja kansainvälisten ampumalajien säännöt.

Esimerkiksi SRA:ta eli sovellettua reserviläisammuntaa ei voi harrastaa alle 9x19-millisellä pistoolilla. Juuri tässä lajissa on oleellista se, että aseet ovat jotakuinkin vastaavia kuin PV:n käyttämät, jotta reserviläisen harrastuksen myötä kehittyneet taidot tukevat palvelusaseen käyttötaitoa. Kertauksia ei järjestetä tarpeeksi, että niitä voisi pitää reserviläisten ampumataidon kehittäjänä muuten kuin vitsillä.

Kun meillä Suomessa on asevelvollisuus, olisi törkeää selkäänpuukotusta estää tämän velvoitteen alaisia ihmisiä kehittämästä heiltä vaadittuja taitoja reservissä. Kuka voi velvoittaa toisen osallistumaan ääritilanteessa jopa sotaan, mutta estää sotilaan työkalun käytön harjoittelun? Jos Suomessa joskus kiellettäisiin aseiden yksityisomistus, se olisi sama päivä kun palautan sotilaspassini ja sanoudun irti minkäänlaisista maanpuolustusvelvoitteista.

Tuska kirjoitti:
Mutta mä voin edelleen soveltaa yllämainittua että kielletään ralliautot ja ajellaan potkuautoilla koska ne on vähemmän vaarallisempia. Välineet vaihtuu, mutta harrastus/urheilu pysyy samana ns. in spirit.

Harrastin Hongkongissa practical-ammuntaa kuula-aseilla ja harrastan sitä myös oikeilla aseilla. Voin tämän kokemuksen perusteella sanoa, että kyseessä on hyvin samankaltainen laji, mutta välineen vaihtaminen myöskin muuttaa sitä perusteellisesti.

Tuska kirjoitti:
Periaatteessa mitä mä vissiin yritän sanoa on se, että miten pitkälle voidaan viedä ihmisten turvaaminen kieltämällä kaikki kiva. Utopistinen kontrollivaltio olis aika perseestä, mutta toisaalta ei huvittas tulla ammutuksi, tai yliajetuksi.

Kannattaa valikoida tarkkaan, mitä asioita maailmassa pelkää. Jos normaalisti Suomessa luvallisella käsiaseella ammutaan hengiltä 2,5 ihmistä vuodessa (perustuu vuosien 2002-2006 keskiarvoon), on aika epätodennäköistä, että se osuu omalle kohdalle. Ja nämäkin tapaukset ovat usein sellaisia (tuttu ihminen, lähietäisyydeltä), että kyllä siitä ruumis tulisi puukollakin.

Liikenne onkin toinen juttu, kun ihmisiä kuolee melkein 400 vuodessa, mutta silti vain paapotaan rattijuoppoja ja kaahareita, jotka ovat näihin kuolemiin suurimmaksi osaksi syypäitä. Rallivertausta jatkaakseni voisin heittää, että ei formuloiden ja ralliautojen kieltäminen auttaisi siihen, että tunarit sohlaa kännissä yleisillä teillä ylinopeuksia.

-Sale


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: Ma Tammi 11, 2010 8:21 am 
Poissa

Liittynyt: Ti Helmi 07, 2006 5:48 pm
Viestit: 279
Paikkakunta: Espoo
Teen tämän nyt ihan myrskyn uhallakin:

Minä vastustan tälläistä jenkkien aseenkantomallia, sillä, että suomessa suurinosa tapoista tapahtuu kännissä. Suomalaisille maistuu viina. Lisää sitten yhtälöön tuliaseet, niin käsissä on katastrofi. Kyllähän se puukollakin onnistuu, vertaappa tilannetta: Mies suuttuu sinulle asiasta X baarissa, ja tulee kaveriporukkasi perään puukon kanssa. Vaihda puukko ysimilliseen. Kumman tilanteen luulet olevan enemmän pelastettavissa? Toisekseen, yhdysvaltoja on huono ottaa esimerkiksi, tietääkseni johtavat tuota tuliasetilastoa, samoin kun kouluammuntojen tilastoa. Tämän hetken Suomen alhaiset tuliaserikollisuus-luvut varmaan perustuvat tuliaseiden suht pieneen määrään, ja että niitä on ryhmällä x, joka osaa niitä käyttää asiallisesti.

Ymmärrän kyllä pointtinne, mutta minusta menee jo ylivarjelun puolelle, että pelkää omassa kotivaltiossaan niin paljon, että haluaa kantaa asetta turvanaan. Silloin ongelmat ovat mielestäni jo syvemmällä, eikä niitä voi asein korjata.

Valvottua ammuntaa radoilla, esmes reserviläisammuntaa/rata-ammuntaa muutenkin vastaan mulla ei ole mitään, valvotuissa olosuhteissa se on musta hieno harrastus. Mutten mä silti halua, että se sama jamppa saa sen pistoolinsa mukaan minne vaan.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: Ma Tammi 11, 2010 10:50 am 
Poissa

Liittynyt: La Touko 07, 2005 5:48 am
Viestit: 461
Itseasiassa suomessa taisi olla euroopan eniten aseita per lärvi suhteutettuna väkilukuun. Luvut lienee mitattu lailillisten aseiden kanssa, laittomien kanssa luku on sitten isompi.

Sale kirjoitti:
Kannattaa valikoida tarkkaan, mitä asioita maailmassa pelkää. Jos normaalisti Suomessa luvallisella käsiaseella ammutaan hengiltä 2,5 ihmistä vuodessa (perustuu vuosien 2002-2006 keskiarvoon), on aika epätodennäköistä, että se osuu omalle kohdalle. Ja nämäkin tapaukset ovat usein sellaisia (tuttu ihminen, lähietäisyydeltä), että kyllä siitä ruumis tulisi puukollakin.


Vaikka sanoit ylempänä, että aseenkanto voitaisiin sallia vain jos rikollisuus eksponentaalisesti kasvaa, niin eikö tämä päde myös sinuun? Haluat kantaa asetta siinä pelossa että rikollisetkin kantavat, jotta voisit suojella itseäsi.

Mun mielestä, jos katsotaan tätä itsepuolustusvehkeen kantoa, voitas ensiksi tehdä pippurisuihkeiden ja ns. stun gunien kanto helpommaksi. Pippurisumuttimiahan ei saa suomessa edes omistaa, saattika kantaa, kuin koulutuksen käyneet poliisit ja vartijat, sekä ravintoloiden ja ym. julkisten palveluiden pitäjät, eli siis ei käytännössä normaalit kaduntallaajat ollenkaan. Etälamauttimiakin saa kantaa vain miehet sinisissä. Toinen vaihtoehto olisi laillistaa asereplikoiden, vaikkapa paukkupatruunapyssyjen ja sellaisten, kanto psykologisena vaikutteena. Snägärijonossa örveltämään käynyt leppynee kun vilauttaa vähän povarissa olevaa paukkupyssyä. Näillä voisi myös "ampua" jos hyökkääjä ei silti tästä heltyisi, pitävät aika kovaa meteliä kuitenkin.

Pointti tässä on se että mä en usko siihen että ihmiset osaa olla käyttämättä tappavaa voimaa siihen kykenevillä aseilla jos niille sellaset annetaan justiinsa noissa tapauksissa missä on mm. otettu muutama tuoppi ja joku on käynyt soittaan suutaan, ja vaikka oltais ilmankin minkään aineen alaisena. Vahinkoja sattuu, ja ne vahingot on estetty nykyisillä aselaeiilla, ja hyvä niin sanon minä. Uskon, että siinä tapauksessa missä joku alkaa veistä tai pyssyä heiluttaan naaman edessä pärjää hyvällä itsepuolustustaidolla paremmin kuin tuliaseella. Jos pidetään järki ja maltti hommissa, niin näihin tilanteisiin ei luultavasti päädytä ollenkaan.

Niin ja ylläoleva on edelleen aika hypoteettistä, enkä leimaa kaikkia tuliaseharrastajia vastuuttomiksi, juopoiksi tai nisteiksi.


Viimeksi muokannut Tuska päivämäärä Ma Tammi 11, 2010 11:21 am, muokattu yhteensä 1 kerran

Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: Ma Tammi 11, 2010 11:01 am 
Poissa

Liittynyt: Su Huhti 20, 2003 5:31 pm
Viestit: 1053
Paikkakunta: Turku
Suomi tosin on asetilastoissa melko korkealla suhteutettuna aseiden määrä asukaslukuun.

Sitä mietin mikä on aseenomistajien vastuu siinä tilanteessa että väärin säilytetty ase varastetaan? Luvattomat aseethan (joilla rikolliset mielet ryöstää ihmisiä kaduilla) on yleensä varastettu jostain.

Laurilla esitti sen skenaarion minkä vuoksi minua ei haluttaisi vapauttaa aseita julkisella paikalla kanniskeltaviksi. Suomi on täynnä täysipäisiä kansalaisia jotka täyttävät aseenkannolliset kriteerit mutta viinapäissään äkkipikaisia ihmisiä jotka saattavat rauhoittua matkalla kotiin hakemaan sitä torrakkoa ja ajattelemaan asiaa (näitähän ei voida tilastoida millään tavalla), kuin jos se mutka on siellä vyötäisillä ja sen saa kiukuksissaan käsiinsä heti.

Mitenkä paljon esim suomalaisen poliisin työnkuva muuttuu kun joka kerta se joutuu varautumaan siihen että kansalaisella on ase jota se saattaa käyttää poliisimiestä vastaan. Päädytäänkö näihin hulluihin amerikkalaisvideoihin joissa poliisia ammutaan ja poliisi ampuu?

Aseharrastamisessa ja aseiden omistamisessa ei ole mitään väärää, olkoot vaikka niitä lehmäpyssyjä. Kunhan on oikein säilytetty ja asiansa osaavilla harrastajilla.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: Ma Tammi 11, 2010 12:46 pm 
Poissa
Site Admin

Liittynyt: Ti Helmi 04, 2003 7:19 am
Viestit: 8192
Nimi: Valtteri L.
Lähtemättä sen kummemmin leikkimään selvännäkijää siitä, mihin itsesuojelupyssyjen kanto johtaisi, huomauttaisin vaan, että oisko yhtään realistisempa asioita mitä miettiä, esimerkiksi maailman köyhyyden poisto tai ilmastonmuutoksen hidastaminen?

Kun ottaa huomioon, kuinka laajasti yleensä jo ammatissa hankaliin tilanteisiin joutuville ihmisille sallitaan aseita, kuinka todennäköistä on, että Suomessa sellainen sallitaan rivikansalaiselle ilman sen kummempia perusteita? Tai kelataanko kuinka tarkasti käydään läpi tilanteet, jolloin poliisi käyttää virka-asettaan, mikä olettamus saa kenenkään kuvittelemaan, että sama oikeuskoneisto uskaltaisi tuliaseita kansalaisille mihinkään muuhun kuin siihen, mihin aselupia nykyään myönnetään.

Sit vielä yleinen mielipide. Ylivoimaisesti suurin osa suomalaisista ei omista sellaista asetta, jota voisi kantaa mukana. (Tai kulkeehan mikä tahansa kantohihnassa, mutta..) Vähän veikkaan, että kansan syvistä riveistä on hankala löytää sympatiaa, mediakin kun on sitä mieltä mitä on.

Aivan erityisistä syistä on aselupia itsesuojeluun ja jatkuvaan kantoon kuulemma herunut. Lupapapereita en ole nähnyt, kahden veijarin vaan olen nähnyt selittävän pyssyään sellaisella. Voi tietty olla, että ko. sankareiden aseluvissa lukee sitten jotain muuta, mutta anyways. Lisäks mä olen katellut vierestä yhtä kieltävään päätökseen johtanutta lupaprosessia jossa asioista meitä paljon paremmin perillä oleva hakija oli sitä mieltä, että on näitä lupia tähän tarkoitukseen ennenkin herunut.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: Ma Tammi 11, 2010 1:59 pm 
Poissa

Liittynyt: Su Huhti 20, 2003 5:31 pm
Viestit: 1053
Paikkakunta: Turku
Noo, ei meitä kiinnosta ilmaston lämpenemisen hidastaminen tai maailmanlaajuisen köyhyyden poistaminen, kun ei suomella siihen ole resursseja. Hei!


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: Ma Tammi 11, 2010 2:19 pm 
Poissa

Liittynyt: Pe Marras 13, 2009 6:35 pm
Viestit: 34
Paikkakunta: Helsinki
Nimi: Sauli L-M
Lauri_ kirjoitti:
Teen tämän nyt ihan myrskyn uhallakin:

Suotta pelätä myrskyä, kun keskustelu on asialinjalla. :)

Lauri_ kirjoitti:
Minä vastustan tälläistä jenkkien aseenkantomallia, sillä, että suomessa suurinosa tapoista tapahtuu kännissä. Suomalaisille maistuu viina. Lisää sitten yhtälöön tuliaseet, niin käsissä on katastrofi. Kyllähän se puukollakin onnistuu, vertaappa tilannetta: Mies suuttuu sinulle asiasta X baarissa, ja tulee kaveriporukkasi perään puukon kanssa. Vaihda puukko ysimilliseen. Kumman tilanteen luulet olevan enemmän pelastettavissa?

Nykyisten aseluvallisten käytöksestä voi päätellä, että he ovat keskimääräistä vastuuntuntoisempia ylipäätään kaiken rikollisuuden suhteen. Sitten nämä kännissä tappajat ovat lähes aina ennestään tuomittuja väkivaltarikoksista, eli en näe millä tavalla laillisen aseen omistajalle aseen kantamisen salliminen toisi sen huurupäisen känniääliön käsiin. Toki näitä aseharrastajiakin on joille viina maistuu, mutta jokainen ottaa ekan huikan selvin päin, ja siinä vaiheessa mulla on todella suuri luottamus siihen, että aseharrastaja jättäisi mutkan kotiin kännireissulta.

Lauri_ kirjoitti:
Toisekseen, yhdysvaltoja on huono ottaa esimerkiksi, tietääkseni johtavat tuota tuliasetilastoa, samoin kun kouluammuntojen tilastoa. Tämän hetken Suomen alhaiset tuliaserikollisuus-luvut varmaan perustuvat tuliaseiden suht pieneen määrään, ja että niitä on ryhmällä x, joka osaa niitä käyttää asiallisesti.

Yhdysvaltoja kokonaisuutena on huonoa käyttää esimerkkinä, koska siellä on eri osavaltioissa eri lait ja asukkaitakin muutama sata miljoonaa. Tilanne on sama, kuin otettaisiin joku espanjalainen laki ja väitettäisiin sen vaikuttavan jotenkin meininkiin Suomessa, koska "Euroopan Unioni".

Yhdysvalloissa ne osavaltiot, joissa aseita saa kantaa ovat muita selvästi rauhallisempia, jopa yleiseurooppalaisella tasolla ja Suomeakin alempana väkivaltarikoksissa. Näissä osavaltioissa sattuu vähemmän (jos yhtään) joukkosurmia, ja ne vähätkin kohdistuvat erityisesti sellaisiin paikkoihin, joissa aseiden kantaminen on erikseen kielletty. Joitakin yrityksiä on ollut hyökätä paikkoihin, joissa onkin ollut aseistettuja ihmisiä vastassa, ja nämä ovat päättyneet pienemmin vahingoin kuin sellaisissa paikoissa, joissa murhaaja saa vapaasti ammuskella puolustuskyvyttömiä ihmisiä.

Lauri_ kirjoitti:
Ymmärrän kyllä pointtinne, mutta minusta menee jo ylivarjelun puolelle, että pelkää omassa kotivaltiossaan niin paljon, että haluaa kantaa asetta turvanaan. Silloin ongelmat ovat mielestäni jo syvemmällä, eikä niitä voi asein korjata.

Valvottua ammuntaa radoilla, esmes reserviläisammuntaa/rata-ammuntaa muutenkin vastaan mulla ei ole mitään, valvotuissa olosuhteissa se on musta hieno harrastus. Mutten mä silti halua, että se sama jamppa saa sen pistoolinsa mukaan minne vaan.

Siinä mielessä samaa mieltä, että jos joku Suomessa oikeasti pelkää (ilman erityistä syytä kuten henkilökohtainen uhkailu oikeasti väkivaltaisen tyypin toimesta), kannattaa ensin rauhoittua ja vähän miettiä tilannetta uudestaan. Joka tapauksessa tää pelkojuttu toimii kumpaankin suuntaan: joku väittää, että minä haluan kantaa aseita koska pelkään "jotain". Toisaalta mun mielestä ne ihmiset itse on aika epäluuloisia ja pelokkaita, kun kuvittelevat että aseen käsiin saatuaan ihan tavallinen ihminen alkaisi ammuskella toisia.

Tällä hetkellä ampumaharrastusta valvovat lähinnä ampujat itse. Kun lähden kotoa radalle aseen ja muiden kamojen kanssa, kun olen radalla ja kun palaan sieltä kotiin... Ei mun puuhia mikään ylempi voima valvo, ja sama koskee kaikkia ampujia, joilla on harrastukseen omat välineet. Tämä kertoo juuri siitä, että luvallisia aseita omistavat ihmiset pitävät pahuksen hyvin huolta kaikkien turvallisuudesta.

Tuska kirjoitti:
Itseasiassa suomessa taisi olla euroopan eniten aseita per lärvi suhteutettuna väkilukuun. Luvut lienee mitattu lailillisten aseiden kanssa, laittomien kanssa luku on sitten isompi.

Kannattaa oikeasti tsekata luvut ennen väitteiden esittämistä. Suomessa on noin 1,6 miljoonaa pyssyä, mikä pistää meidät maailmantilastoissa muistaakseni seitsemänneksi yhdessä Ranskan kanssa. Sisäministeriön sivuilla oli asiasta tiedote, kun joku sveitsiläistutkimus rankkasi meidät kolmoseksi heti USA:n ja Jemenin jälkeen, mutta se on sittemmin todistettu hölynpölyksi.

Tuska kirjoitti:
Vaikka sanoit ylempänä, että aseenkanto voitaisiin sallia vain jos rikollisuus eksponentaalisesti kasvaa, niin eikö tämä päde myös sinuun? Haluat kantaa asetta siinä pelossa että rikollisetkin kantavat, jotta voisit suojella itseäsi.

En ymmärrä kysymystä ja olen sitä mieltä, että aseenkanto voitaisiin sallia vaikka heti. En usko, että rikollisuustilastot siitä juuri mihinkään muuttuisivat. Pelko on väärä sana kuvaamaan tuntemuksiani asiasta, koska en näe Suomen tilannetta ns. pakottavan tarpeellisena.

-Sale


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: Ke Tammi 13, 2010 4:47 pm 
Poissa

Liittynyt: To Elo 03, 2006 11:46 am
Viestit: 69
Paikkakunta: Kauhajoki
Aselaki saisi pysyä nyt siinä missä onkin, mitään säädöksiä ei mielestäni tarvittaisi lisää eikä mitään muutoksia tarvisi peruakkaan. Ja eiköhän "kaikille aseenkantolupa"-ideaa ilmankin pärjätä, niinkuin tähänkin asti.

Se on totta mitä aikasemmin on puhuttu, eli aseharrastajat omastakin kokemuksesta ovat fiksuja ja rikkeettömiä kunnon kansalaisia, jotka osaavat asiansa. Kauppakeskus ja kouluammunnassa tekijät eivät olleet perjaatteessa mitään poikkeus tapauksia, vaan kauppakeskuksessa ammuskeleennella ei ollut aseeseen lupaa eikä ylensäkkään tietääkseni ampumaharrastusta eikä viime koulusurmaajakaan muistaakseni kuulunut mihinkään ampumaseuraan tai harrastanut sinänsä ammuntaa.

E: Unohtui melkein koko ketjun puheenaihe, eli pelien, aseharrastuksen tai K-18 leffojen vaikutukset Sellon ampumatapaukseen. Mainituissa yleisimmin syyllistetyillä osa-alueillahan eihän ollut oman käsityksen mukaan mitään tekemistä Sellon ammuskeluun. Ampujan päässä vaan kai viirasi joku pahoin.

(Kokosin tässä omia ajatuksia ja julkistin pari pointtia niin ei tarvi tarttua yksityiskohtiin, en välttämättä löytänyt oikeita sanoja kuvailemaan ajatuksiani...=))


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: Pe Helmi 12, 2010 12:02 pm 
Poissa

Liittynyt: Ti Syys 21, 2004 4:16 am
Viestit: 57
Paikkakunta: Helsinki
Herätelläänpä vielä keskustelua aselainsäädännöstä erinomaisella dokumentilla aiheesta:

http://www.youtube.com/watch?v=cwdO2FLg1Rs


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: Ma Maalis 15, 2010 8:48 pm 
Poissa

Liittynyt: Ke Marras 10, 2004 1:51 pm
Viestit: 897
Paikkakunta: Charleston, South Carolina
Nimi: Kalle-Erik Vähäkylä
Ajatus siitä, että useammalla ihmisellä olisi ase mukana kadulla herättää kyllä tosi pahasti negatiivisia tunteita. Tiedän kyllä, että tunnepohjanen ajattelu ja sellaset joitakuita tökkii, mutta on sitä muitakin asioita joihin valitsen mieluummin ideologian ku kylmän faktan. Orjuus kävisi pelloilla halvemmaksi, mutta olisi KIVEMPI jossei orjia olisi. Asevelvollisuus lienee kustannustehokasta, mutta mun mielestä kansalaisilla tulis olla vapaus kieltäytyä vapauden puolustamisesta, tajuuttekssste?

Sama tässä tapauksessa. Vaikka kantolupa kadulla tilastollisesti auttaisi, tökkis vaan tosi kurjasti. Kadulla, kuten ostarilla, ollaan yleisillä julkisilla paikoilla. Poliisi valvoo sitä. Eri asia jos joku tulee kotiin ikkunasta, kyllä silloin olis mullakin liipaisinsormi herkässä. Mutta siinä se juuri on, koti on MINUN paikka. Kotini ja linnani. Siellä mä oon karvasena, mulla on vaimo, koiria ja auto. Se on mun paikka, henkilökohtainen tilani. Sama ei oo julkisella paikalla. Kotonaan kuka vaan saa olla idiootti ja pelleillä, mutta julkisella paikalla ei. En todellakaan tahdo, että osalla ihmisistä olis aseita. Mistä helvetistä minä tiedän, että se nimenomainen heppu ei ammu jokaista heti ku vähän kajahtaa? Jos sillä iskee rambovaihe heti silmään kun pientä uhkaa viriää? Niin, mahdollisuus on pieni, joo. Mutta entä sitten? Kuten sanoin, tarkastelen tätä ideologiselta kannalta. Kodissaan voi olla oma poliisinsa, mutta kaduilla on sitten oikea poliisi ja vartijat ja sellaset. Valvokoon he rauhaa siellä, ei liipaisinherkät kansalaiset.

Noin muuten kannatan kyllä liberaaleja aselakeja.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Sellon ammuskelu
ViestiLähetetty: Ti Maalis 16, 2010 1:11 pm 
Poissa

Liittynyt: Pe Marras 13, 2009 6:35 pm
Viestit: 34
Paikkakunta: Helsinki
Nimi: Sauli L-M
Sgt.Wulf kirjoitti:
Ajatus siitä, että useammalla ihmisellä olisi ase mukana kadulla herättää kyllä tosi pahasti negatiivisia tunteita. Tiedän kyllä, että tunnepohjanen ajattelu ja sellaset joitakuita tökkii, mutta on sitä muitakin asioita joihin valitsen mieluummin ideologian ku kylmän faktan. Orjuus kävisi pelloilla halvemmaksi, mutta olisi KIVEMPI jossei orjia olisi. Asevelvollisuus lienee kustannustehokasta, mutta mun mielestä kansalaisilla tulis olla vapaus kieltäytyä vapauden puolustamisesta, tajuuttekssste?

Vertaus on siitä huono, että orjuus loukkaa ihmisten perusoikeuksia, ja myös erilaisten tekemisten kieltäminen loukkaa vapautta tehdä mitä haluaa, kunhan ei vahingoita muita.

Jännä muuten, että otit juuri orjat puheeksi. Ensimmäiset aselait Yhdysvalloissa säädettiin just sen takia, että orjat oli vapautettu, mutta tietyillä ihmisillä oli negatiivisia tunteita sitä ajatusta vastaan, että "neekerit" saisi omistaa ja kantaa aseita kuten muut vapaat kansalaiset.

Hyvä kuitenkin että myönnät, että faktat eivät ole puolellasi, ja pidät pääsi vain tunneperäisistä ja/tai ideologisista syistä.

Sgt.Wulf kirjoitti:
Sama tässä tapauksessa. Vaikka kantolupa kadulla tilastollisesti auttaisi, tökkis vaan tosi kurjasti.

Oikeastaan se tuskin edes vaikuttaisi juurikaan tilastollisesti, vaan eniten yksilöiden näkökulmasta. Ajatellaan vaikka, että ryöstäjä käy yhden henkilön kimppuun, tyyppi vetää aseen esille ja pääsee perääntymään tilanteesta pois. Myöhemmin illalla ryöstäjä käy toisen henkilön kimppuun stalkattuaan ensin, että tyyppi ei vaikuta aseistautuneelta. Näin sama rikos päätyy tilastoihin, mutta yksilöllä oli mahdollisuus vaikuttaa siihen, tuleeko hänestä uhri vai ei.

Sgt.Wulf kirjoitti:
Kadulla, kuten ostarilla, ollaan yleisillä julkisilla paikoilla. Poliisi valvoo sitä.

No höpö höpö. Yli 95% tapauksista poliisi tulee paikalle myöhässä selvittämään, saadaanko ehkä tekijä kiinni. Tietty on hyvä että poliisejakin on, mutta ei ne juuri mihinkään tilanteisiin suoraan ehdi. Tämähän olisi kohtuuton vaatimuskin, kun rikolliset tietty valkkaa sellasen paikan hyökkäykselleen, että paikalla ei ole poliisia ja yleensä sivullisiakaan.

Sgt.Wulf kirjoitti:
Eri asia jos joku tulee kotiin ikkunasta, kyllä silloin olis mullakin liipaisinsormi herkässä. Mutta siinä se juuri on, koti on MINUN paikka. Kotini ja linnani. Siellä mä oon karvasena, mulla on vaimo, koiria ja auto. Se on mun paikka, henkilökohtainen tilani. Sama ei oo julkisella paikalla.

Mun mielestä sulla on julkisellakin paikalla täysin yhtäläinen oikeus koskemattomuuteen ja oikeus suojella sitä.

Toisaalta oon samaa mieltä, että kodin piirissä henkilökohtainen koskemattomuus pitäis olla vielä paremmin turvattu. Eli lyhyesti sanottuna kadulla pitää vältellä, puhua järkeä ja paeta jos vain voi, mutta kenenkään ei pitäisi joutua hyppäämään oman kotinsa ikkunasta rikollista karkuun.

Sgt.Wulf kirjoitti:
En todellakaan tahdo, että osalla ihmisistä olis aseita. Mistä helvetistä minä tiedän, että se nimenomainen heppu ei ammu jokaista heti ku vähän kajahtaa? Jos sillä iskee rambovaihe heti silmään kun pientä uhkaa viriää? Niin, mahdollisuus on pieni, joo. Mutta entä sitten? Kuten sanoin, tarkastelen tätä ideologiselta kannalta. Kodissaan voi olla oma poliisinsa, mutta kaduilla on sitten oikea poliisi ja vartijat ja sellaset. Valvokoon he rauhaa siellä, ei liipaisinherkät kansalaiset.

Toi on taas tota turhaa pelottelua liipaisinherkistä kansalaisista ja uskottelua siitä, että kyllä poliisit ja vartijat suojaa. Samaan aikaan siis pelkäät jotain mikä ei ole totta, ja pää puskassa uskottelet, että sulle ei voi käydä mitenkään kun jatketaan vaan nykymallilla. Ihan oikeasti tosielämässä nähdään, että poliisi ja vartijat eivät ehdi hätiin, ja toisaalta tavalliset ihmiset eivät naksahtele tuosta vain.

Kerta toisensa jälkeen mm. eri Yhdysvaltojen osavaltioissa, joissa aseenkantamisen rajoituksia on purettu, on aina vastustajat maalailleet ihan samat uhkakuvat naapurusriitojen selvittelystä asein, kajahtaneista ramboista ja veren virtaamisesta kaduilla. Myös Villi Länsi muistetaan usein mainita. Silti aivan yhtä usein eli aina on rikostilastot lähteneet putoamaan, mikä on huono juttu ainoastaan rikollisten kannalta.

Esimerkiksi Washington DC:ssä käytiin pari vuotta sitten oikeusjuttu DC vs. Heller, jossa käsiaseiden totaalikielto todettiin perustuslain vastaiseksi ja aika pian siitä jouduttiin luopumaan. Seuraavana vuonna murhatilastot olivat pudonneet yli neljänneksen, ja olivat alimmillaan sitten vuoden 1967.

Mun mielestä aika hyvä ideologia on se, että kunnioitetaan humaanisti ihmiselämää. Jos yhdellä tavalla kuolee ja loukkaantuu vähemmän ihmisiä kuin toisella, otetaan se, jossa nettotulos on parempi. Siinä missä toisinaan tavallisetkin ihmiset ampuu aseillaan toisia, täytyy toisessa vaakakupissa huomioida se, moniko saa suojeltua henkeään tai toisen henkeä asetta käyttäen.

-Sale


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 34 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com