Softaajille vuodesta 2002
Varusteleka.fi
Tänään on To Huhti 09, 2020 6:26 pm

Kaikki ajat ovat UTC
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 3 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Julkiskritiikin rajat nettikeskusteluissa
ViestiLähetetty: La Marras 26, 2011 9:14 pm 
Poissa

Liittynyt: Ke Maalis 10, 2004 12:09 pm
Viestit: 1196
Paikkakunta: Muhos, Finland
Ajattelin avata uuden ketjun, ettei tämä keskustelu kohdentuisi keneenkään, eikä menisi ohi otsikoiden aiheen. Minusta tässä kuitenkin olisi aineksia hyvään keskusteluun.

Toisaalla tällä keskustelulaudalla nostettiin esiin kysymys siitä, missä kulkee nettikirjoittelun rajat kun puhutaan yrityksiä koskevasta kritiikistä. Esimerkkinä tuotiin esille tapaus, jossa moottoripyöräkaupan nostama herjaussyyte tuotti käräjäoikeudessa tuomion törkeästä herjauksesta nettikirjoittelijalle viiden viestin perusteella.

Ihan alkuun sanon, että tuossa ketjussa tätä esimerkkiä käytettiin varoittamaan muita keskustelijoita mahdollisista seuraksista. Voisin pitää esiintuontia jopa uhkauksena, tai ainakin henkilökohtaisesti otin sen niin. Kirjoittaja korjatkoon, mikäli ymmärsin viestin piilotarkoituksen väärin. Minusta kuitenkin käräjäoikeuden (ennakko)päätöksen käyttö varoituksena tai uhkailuna on aika huono veto, pelkästään jo siitä syystä, että vaikka kyseessä on ennakkopäätös, se on ensimmäiseltä, ja alimmalta oikeusasteelta. Täten ns. oikeus ei välttämättä vielä ole toteutunut, varsinkaan kun molemmat osapuolet ovat valittaneet päätöksestä. Vajaidenkin (linkin antamien) tietojen perusteella minun oikeustajun mukaan käräjäoikeuden päätös on virheellinen. Miksi?

- syytetty toi esiin todisteita ja todistajia, jotka tukivat hänen tietojaan, jotka hän oli esittänyt nettikeskusteluissa
- oikeus ei katsonut, että syytetyn keskustelu olisi tuottanut firman konkurssin
- käsitykseni mukaan yhteisöä tai yritystä ei voi herjata. Tai voi, mutta sellaisesta ei käsittääkseni voi nostaa syytettä. Esimerkin tapaus on toki rajatapaus, sillä yritys henkilöityi yrittäjään, ja osa kommenteista kohdistui henkilöön.

Mutta puhutaanpa aiheesta yleisesti.

Minusta yrityksiä tai yhteisöjä kohtaan käyty keskustelu ja kritiikki pitää olla sallittua ja avointa. Mikäli on syytä olettaa, tai voidaan todistaa että yrityksen tai yhteisön toiminnassa on huomautettavaa tai jopa laitonta, minusta sellaisen toiminnan kritisoiminen on hyväksyttävää. Kuitenkin on reilua ja oikein antaa kritiikin kohteen puolustautua tai antaa mahdollisuus muuttaa toimintaansa niin, että se on jälleen asianmukaista ja oikeaa. Siksi toiminnan häiritseminen vaikkapa nettikeskustelujen (tai ajankohtaisemmin esim. sikafarmien tapauksessa murtautuminen ja kuvien otto) kautta on äärimmäinen pakkokeino, jota ei tulisi käyttää kuin viimeisenä askeleena, jos mikään muu ei auta. Sivuhuomautuksena mainitsen, että ajankohtaisessa aiheessa (sikafarmit) omasta mielestäni aktivistien toiminta on ollut liioiteltua ja ehdottomasti rikollista.

Mielestäni myöskään kritiikin anto tai kriittinen keskustelu ei saa olla vapaudesta huolimatta epäasiallista tai herjaavaa. Se ei johda mihinkään, ja mikäli tarkoituksena on yrittää muuttaa kritiikin kohteen toimintaa, voi hyvin miettiä ja ajatella, kuinka hyvin se otetaan vastaa ja tuottaa tulosta, jos se esitetään herjaavaan tai aggressiiviseen tapaan. Vastaavasti myös kritiikin vastaanotto täytyisi olla asiallista ja välitöntä. Kritiikkiin vastaaminen aggressiivisesti tai loukkaavasti (myös ylenkatsovasti) on minusta väärin. Jos ryhtyy liiketoimintaan, jonka olennainen osa on asiakaspalvelu, täytyy olla valmiudet käsitellä myös negatiivista palautetta oikein. Tärkeää on myös ottaa huomioon, että kritiikki annetaan ja kohdistetaan yritykseen tai yhteisöön, ei henkilöön. Myös faktat täytyy olla hallussa, muutoin kyseessä on selkeästi herjaus (jos siis kritisoidaan henkilöä).

Suurimmat ongelmat nettikeskustelun osalta tähän aihepiiriin ovat anonyymien käyttäjätunnusten luomisen helppous, keskustelulautojen ikärajattomuus sekä netiketin noudattamatta jättäminen, yleisesti. Nyt en halua mollata nuorempia sukupolvia, mutta ihan omakohtaisesta kokemuksesta muistan, että vielä esim. 16-vuotiaana, oli hyvin vaikeaa suhtautua asioihin samalla, ja ehkä hieman rauhallisemmalla tavalla kuin 10-15 vuotta myöhemmin. Toki iän myötä myös mielipiteet selkeytyvät ja joissain asioissa ainakin itse tunnen olevani joskus tarpeettomankin jääräpäinen. Liekkö ikätoverit jakavat ongelman? :roll:

Herättääkö ajatuksia?


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Julkiskritiikin rajat nettikeskusteluissa
ViestiLähetetty: La Marras 26, 2011 9:53 pm 
Poissa

Liittynyt: To Helmi 06, 2003 6:59 pm
Viestit: 2694
Paikkakunta: Oita, Japan
Nimi: Petri P.
En ota muuten kantaa, kuin että on hyvä muistaa että ollaan Suomessa - maassa, jossa kerrotaan että oikeuslaitos on paras evör mutta suoltaa silti omituisia (kansantajun astaisia) päätöksiä toinen toisensa perään :)

PS, saatoin juuri herjata oikeuslaitosta. Onneks oon ulkomaalainen.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: Julkiskritiikin rajat nettikeskusteluissa
ViestiLähetetty: La Marras 26, 2011 11:35 pm 
Poissa

Liittynyt: La Tammi 23, 2010 1:57 am
Viestit: 126
Paikkakunta: Kellari, Itävalta
Nimi: Josif
Hahaa, asun Suomessa mutta uskallan silti sanoa että Suomen oikeuslaitos on aika TYMÄ! Tule minua kohti, veli!

Niin, ja Internet vakavaa liiketoimintaa, jne. Silti joku kohtuus tossa vittuilussa on kyllä ihan paikallaan, asiayhteys vois olla se avainsana. Millään tabloidi-tyyppisellä salapoliisitoiminnalla kaiken aiheeseen liittymättömän loan löytämiseksi käsiteltävästä aiheesta tai siihen liittyvistä yksityisistä henkilöistä/yrityksistä ei tosiaan ole mitään virkaa. Asian viihdearvolle irkissä naureskelevat trollaajat ja provosoijat voi jättää ihan huomioimatta.


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 3 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com